Ciasteczka z karobem i suszonymi owocami
Czy znacie zamiennik kakao, jakim jest karob? To zmielone strąki drzewa świętojańskiego, które po wysuszeniu mają piękny brązowy kolor. Roślina ta ma sporo cennych dla nas właściwości, więc warto ją wykorzystywać, a świetnie nadaje się do deserów, ciast, sosów czy – jak u mnie – ciasteczek.
Zresztą moje ciastka to skarbnica smakołyków, bo znajdziecie w nich pyszne i zdrowe jagody Goji, suszone morele i chrupiące płatki orkiszowe.
Jeśli macie ochotę kupić sobie trochę takich smacznych dodatków, polecam Wam produkty firmy Fresano.
Składniki (ok. 20 sztuk):
- 1 szklanka mąki pszennej
- 100 g. miękkiego masła
- 2 żółtka
- 1 laska wanilii (ziarenka)
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru pudru
Ponadto:
- 0,5 szklanki suszonych jagód Goji
- kilka łyżek płatów orkiszowych bio firmy Fresano
- 1 pełna łyżka karobu firmy Fresano (ewentualnie kakao)
- 10 posiekanych suszonych moreli
- 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zagniatam w miękkie ciasto, dzielę je na kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, lekko spłaszczam i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C. na 30 minut.
Po upieczeniu przekładam ciastka na kratkę – do ostygnięcia.
Przepis autorski