Ciasteczka z cytrynowym kremem
Wielką przyjemność sprawia mi wymyślanie nowych ciasteczek 😉 Te otrzymały lekki cytrynowy krem, co w połączeniu z dość słodkim ciastem dało połączenie pierwsza klasa !
Składniki (na ok. 16 ciastek):
na ciasto:
- 1 szklanka maki pszennej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 125 g. margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka ciemnego cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 żółtko
na krem:
- 2 czubate łyżki serka mascarpone
- 2 łyżeczki mąki ryżowej lub ziemniaczanej
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki cukru pudru
Przygotowanie:
Mieszam na jednolitą masę wszystkie składniki kremu. Przekładam do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.
W misce siekam margarynę z mąką pszenną i kukurydzianą, dodaję resztę składników, rozcieram w palcach do czasu, gdy składniki zaczną się łączyć, zagniatam elastyczne, gładkie ciasto.
Rozwałkowuję na grubość ok. 4 mm. wykrawam okrągłą foremką (lub szklanką, kieliszkiem itd :)) 16 kółeczek.
Połowę przekładam na wyłożoną papierem blachę, a we wszystkich pozostałych kółkach robię nacięcie w kształcie krzyża na środku, uważając by nie przeciąć ciastek (zostawiam ok. 0,5 cm.)
Każde nacięcie wywijam jak na zdjęciu, tworząc coś w rodzaju kołnierzyka, który ozdobnie nacinam nożem.
Wszystkie 16 ciasteczek piekę w temperaturze 180 stopni C. przez ok. 10 minut, po tym czasie wyjmuję blachy z piekarnika i na pełnych ciastkach wyciskam obręcz z masy z mascarpone, łączę z drugim rodzajem ciastka , i ozdobnie uzupełniam krem.
Ciastka wkładam jeszcze na 6-7 minut do piekarnika.
Przepis autorski