Ciasteczka z cytrynowym kremem

Ciasteczka z cytrynowym kremem
0
(0)

Ciasteczka z cytrynowym kremem

Wielką przyjemność sprawia mi wymyślanie nowych ciasteczek 😉 Te otrzymały lekki cytrynowy krem, co w połączeniu z dość słodkim ciastem dało połączenie pierwsza klasa !

Składniki (na ok. 16 ciastek):

na ciasto:

  • 1 szklanka maki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 125 g. margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka ciemnego cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 żółtko

na krem:

  • 2 czubate łyżki serka mascarpone
  • 2 łyżeczki mąki ryżowej lub ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Przygotowanie:

Mieszam na jednolitą masę wszystkie składniki kremu. Przekładam do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.

W misce siekam margarynę z mąką pszenną i kukurydzianą, dodaję resztę składników, rozcieram w palcach do czasu, gdy składniki zaczną się łączyć, zagniatam elastyczne, gładkie ciasto.

Rozwałkowuję na grubość ok. 4 mm. wykrawam okrągłą foremką (lub szklanką, kieliszkiem itd :)) 16 kółeczek.

Połowę przekładam na wyłożoną papierem blachę, a we wszystkich pozostałych kółkach robię nacięcie w kształcie krzyża na środku, uważając by nie przeciąć ciastek (zostawiam ok. 0,5 cm.)

Każde nacięcie wywijam jak na zdjęciu, tworząc coś w rodzaju kołnierzyka, który ozdobnie nacinam nożem.

Wszystkie 16 ciasteczek piekę w temperaturze 180 stopni C. przez ok. 10 minut, po tym czasie wyjmuję blachy z piekarnika i na pełnych ciastkach wyciskam obręcz z masy z mascarpone, łączę z drugim rodzajem ciastka , i ozdobnie uzupełniam krem.

Ciastka wkładam jeszcze na 6-7 minut do piekarnika.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.