Ciasteczka z budyniem makiem i rodzynkami

Ciasteczka z budyniem, makiem i rodzynkami
0
(0)

Ciasteczka z budyniem makiem i rodzynkami

Szybko i łatwo zrobiłam te pyszne ciastka nadziane budyniem, makiem i słodkimi rodzynkami.

Składniki (na 8-10 sztuk):

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • ugotowany w 3/4 porcji mleka słodki budyń waniliowy (powinien być dość twardy)
  • masa makowa
  • rodzynki

Dodatkowo:

  • mleko do posmarowania ciastek
  • cukier puder do oprószenia ciastek

Przygotowanie:

Ciasto dzielę na kwadraty 5×5 cm. Na środek połowy kwadratów wykładam łyżeczkę budyniu, na niego porcję masy makowej i kilka rodzynek. Brzegi ciasta smaruję wodą. Kwadraty bez nadzienia nacinam ostrym nożem w kilku miejscach, po czym przykrywam nimi kwadraty z masą. Dokładnie sklejam brzegi.

Tak przygotowane ciastka przenoszę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smaruję je mlekiem i oprószam cukrem pudrem.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. na 20 minut.

Jeśli ciastka mocno się rumienią, przykrywam je papierem.

Ciasteczka z budyniem, makiem i rodzynkami - przygotowanie 1Ciasteczka z budyniem, makiem i rodzynkami - przygotowanie 2

Ciasteczka z budyniem, makiem i rodzynkami 2

Ciasteczka z budyniem, makiem i rodzynkami 3

Ciasteczka z budyniem, makiem i rodzynkami 4

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry