0
(0)
Ciasteczka z budyniem makiem i rodzynkami
Szybko i łatwo zrobiłam te dzisiejsze ciasteczka z budyniem makiem i rodzynkami.
Składniki (na 8-10 sztuk):
- 1 płat ciasta francuskiego
- ugotowany w 3/4 porcji mleka słodki budyń waniliowy (powinien być dość twardy)
- masa makowa
- rodzynki
Dodatkowo:
- mleko do posmarowania ciastek
- cukier puder do oprószenia ciastek
Przygotowanie:
Ciasto dzielę na kwadraty 5×5 cm. Na środek połowy kwadratów wykładam łyżeczkę budyniu, na niego porcję masy makowej i kilka rodzynek.
Brzegi ciasta smaruję wodą. Kwadraty bez nadzienia nacinam ostrym nożem w kilku miejscach, po czym przykrywam nimi kwadraty z masą. Dokładnie sklejam brzegi.
Tak przygotowane ciastka przenoszę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smaruję je mlekiem i oprószam cukrem pudrem.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. na 20 minut.
Jeśli ciastka mocno się rumienią, przykrywam je papierem.
![]() |
![]() |
Zobaczcie tutaj inny podobny wariant ciasteczek z ciastem francuskim