Ciasteczka z bakaliami

Ciasteczka z bakaliami
0
(0)

Ciasteczka z bakaliami

Opanowała mnie nieodparta potrzeba upieczenia ciastek. Mam tak (niestety) co jakiś czas i rzadko udaje mi się z takim pragnieniem wygrać 🙂 Ciastek trochę ostatnio było, rozsądek już całkiem głośno przemawiał, żeby przystopować – no to ustąpiłam … troszkę 😉

Ciastka z ksylitolem zamiast cukru, część mąki zastąpiły zdrowe płatki orkiszowe i proso (w temacie zdrowych i pysznych dodatków polecam firmę Fresano), dodałam też sporo suszonych bakalii.

Mnie smakują w wersji bardziej wypieczonej, więc jeśli skusicie się na spróbowanie, czas pieczenia dopasujcie do swoich upodobań.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka płatków orkiszowych, polecam płatki BiO firmy Fresano
  • 0,5 szklanki prosa ekspandowanego
  • 1/3 szklanki ksylitolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • po garści: rodzynek, żurawiny i posiekanych suszonych śliwek
  • 100 g. masła

Przygotowanie:

Do miski wbijam żółtka, dodaję mąkę, płatki orkiszowe, proso, bakalie, proszek do pieczenia i ksylitol – mieszam łyżką do połączenia się składników.

Rozpuszczam masło i gorące wlewam do miski, mieszam. Z białek ubijam pianę, dodaję do reszty, chwilę mieszam ciasto dłonią.

Odrywam porcje wielkości orzecha włoskiego, spłaszczam formując okrągłe ciasteczka.

Układam je na blasze wyłożonej papierem, po czym piekę przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni C.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry