Ciasteczka z bakaliami
Opanowała mnie nieodparta potrzeba upieczenia ciastek. Mam tak (niestety) co jakiś czas i rzadko udaje mi się z takim pragnieniem wygrać 🙂 Ciastek trochę ostatnio było, rozsądek już całkiem głośno przemawiał, żeby przystopować – no to ustąpiłam … troszkę 😉
Ciastka z ksylitolem zamiast cukru, część mąki zastąpiły zdrowe płatki orkiszowe i proso (w temacie zdrowych i pysznych dodatków polecam firmę Fresano), dodałam też sporo suszonych bakalii.
Mnie smakują w wersji bardziej wypieczonej, więc jeśli skusicie się na spróbowanie, czas pieczenia dopasujcie do swoich upodobań.
Składniki:
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka płatków orkiszowych, polecam płatki BiO firmy Fresano
- 0,5 szklanki prosa ekspandowanego
- 1/3 szklanki ksylitolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- po garści: rodzynek, żurawiny i posiekanych suszonych śliwek
- 100 g. masła
Przygotowanie:
Do miski wbijam żółtka, dodaję mąkę, płatki orkiszowe, proso, bakalie, proszek do pieczenia i ksylitol – mieszam łyżką do połączenia się składników.
Rozpuszczam masło i gorące wlewam do miski, mieszam. Z białek ubijam pianę, dodaję do reszty, chwilę mieszam ciasto dłonią.
Odrywam porcje wielkości orzecha włoskiego, spłaszczam formując okrągłe ciasteczka.
Układam je na blasze wyłożonej papierem, po czym piekę przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni C.
Przepis autorski
![]() |
![]() |