Ciasteczka waniliowe podkówki
Chrupiące, pyszne i szybkie ciasteczka, które przygotujesz w krótkim czasie. Nie trzeba do nich miksera, a samo zagniatanie ciasta jest bardzo krótkie.
Z tego ciasta możesz oczywiście zrobić ciasteczka w innym kształcie.
Składniki (na ok. 40 ciasteczek):
- 200 g miękkiego masła
- 2 żółtka
- 40 g cukru waniliowego
- 80 g cukru pudru
- 6 g proszku do pieczenia
- 300 g mąki pszennej plus troszkę do podsypania
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania po upieczeniu
Przygotowanie:
Miękkie masło przekładam do miski razem z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkami.
Przez chwilę wygniatam masło dłonią, by składniki się połączyły (nie za długo, masło nie ma się dodatkowo rozgrzać).
Dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia i krótko zagniatam – tylko do uzyskania jednolitego ciasta.
Ciasto można przez pół godziny schodzić w lodówce, ale nie jest to konieczne.
Ciasto dzielę na kilka części i z każdej formuję cienki na ok. 0,5 cm wałeczek.
Odcinam kawałki długości ok. 8 cm.
Końcówki każdego kawałka lekko zwężam w palcach, formuję podkówkę. Środek ciasteczka delikatnie rozgniatam, by go poszerzyć. Na koniec delikatnie robię nacięcia nożem.
Tak przygotowane ciasteczka układam na blasze wyłożone papierem, zachowując odległość (troszkę urosną).
Piekę w temperaturze 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu 20-22 minuty, do ładnego zezłocenia.
Tuż po upieczeniu ciasteczka będą dość miękkie, należy wyjąć je z blachą z piekarnika i pozostawić do przestygnięcia.