Ciasteczka waniliowe podkówki

Ciasteczka waniliowe podkówki
1
(1)

Ciasteczka waniliowe podkówki

Chrupiące, pyszne i szybkie ciasteczka, które przygotujesz w krótkim czasie. Nie trzeba do nich miksera, a samo zagniatanie ciasta jest bardzo krótkie.

Z tego ciasta możesz oczywiście zrobić ciasteczka w innym kształcie.

Składniki (na ok. 40 ciasteczek):

  • 200 g miękkiego masła
  • 2 żółtka
  • 40 g cukru waniliowego
  • 80 g cukru pudru
  • 6 g proszku do pieczenia
  • 300 g mąki pszennej plus troszkę do podsypania

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania po upieczeniu

Przygotowanie:

Miękkie masło przekładam do miski razem z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkami.

Przez chwilę wygniatam masło dłonią, by składniki się połączyły (nie za długo, masło nie ma się dodatkowo rozgrzać).

Dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia i krótko zagniatam – tylko do uzyskania jednolitego ciasta.

Ciasto można przez pół godziny schodzić w lodówce, ale nie jest to konieczne.

Ciasto dzielę na kilka części i z każdej formuję cienki na ok. 0,5 cm wałeczek.

Odcinam kawałki długości ok. 8 cm.

Końcówki każdego kawałka lekko zwężam w palcach, formuję podkówkę. Środek ciasteczka delikatnie rozgniatam, by go poszerzyć. Na koniec delikatnie robię nacięcia nożem.

Tak przygotowane ciasteczka układam na blasze wyłożone papierem, zachowując odległość (troszkę urosną).

Piekę w temperaturze 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu 20-22 minuty, do ładnego zezłocenia.

Tuż po upieczeniu ciasteczka będą dość miękkie, należy wyjąć je z blachą z piekarnika i pozostawić do przestygnięcia.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 1 / 5. Liczba ocen: 1

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.