0
(0)
Ciasteczka-sweterki
Chciałam żeby wyglądały jak dzianina. No i wyszły takie…codzienne sweterki 😉 Są bardzo, bardzo kruche i delikatne. Wprost doskonałe do herbaty.
Składniki (na ok. 30 ciasteczek):
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 100 g. masła roślinnego
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
W misce siekam masło z mąką, dodaję resztę składników, zagniatam ciasto. Powinno być miękkie i bardzo elastyczne.
Rozwałkowuję na podsypanej mąką stolnicy placek grubości ok. 1-1,3 cm.
Ostrym nożem, uważając by nie przekroić ciasta do końca, nacinam linie, po czym robię linie prostopadłe, zmieniając kierunki prowadzenia noża (by powstał wzorek podobny do tego na sweterku ;))
Dzielę na pojedyncze ciasteczka.
Piekę w temperaturze 185 stopni C. przez ok. 15-17 minut, aż ciasteczka się lekko zezłocą.
Przepis autorski