Ciasteczka-sweterki

Ciasteczka-sweterki
0
(0)

Ciasteczka-sweterki

Chciałam żeby wyglądały jak dzianina. No i wyszły takie…codzienne sweterki 😉 Są bardzo, bardzo kruche i delikatne. Wprost doskonałe do herbaty.

Składniki (na ok. 30 ciasteczek):

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 100 g. masła roślinnego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

W misce siekam masło z mąką, dodaję resztę składników, zagniatam ciasto. Powinno być miękkie i bardzo elastyczne.

Rozwałkowuję na podsypanej mąką stolnicy placek grubości ok. 1-1,3 cm.

Ostrym nożem, uważając by nie przekroić ciasta do końca, nacinam linie, po czym robię linie prostopadłe, zmieniając kierunki prowadzenia noża (by powstał wzorek podobny do tego na sweterku ;))

Dzielę na pojedyncze ciasteczka.

Piekę w temperaturze 185 stopni C. przez ok. 15-17 minut, aż ciasteczka się lekko zezłocą.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.