0
(0)
Ciasteczka śniadaniowe
Czy dzień nie byłby piękniejszy z takim drugim śniadaniem ? Można powiedzieć, że to 25-minutowe ciastka 🙂 Zagniatanie i wycinanie – 15 minut, a pieczenie maksimum 10. Kruche, zdrowe, pyszne, do biurowej kawy po prostu idealne 🙂
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki żytniej
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 duża łyżka miękkiego miodu
- 50 g. rozpuszczonej margaryny
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru waniliowego + cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zagniatam dokładnie w misce, po czym wałkuję ciasto na grubość ok. 4 mm.
Wykrawam foremką ciasteczka i piekę w temperaturze 180 stopni C (termoobieg) ok. 8-10 minut, kontrolując by się za bardzo nie spiekły.
Wyjmuję blachę i jeszcze gorące ciasteczka na blaszce obficie oprószam waniliowym pudrem.
Pozostawiam do ostygnięcia na blaszce.
Przepis autorski