Ciasteczka-śliweczki

Ciasteczka-śliweczki
0
(0)

Ciasteczka-śliweczki

Pyszne maleństwa, na jeden kęs, nadziane po brzegi śliwką.

Składniki:

  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżka miękkiego masła
  • 2 czubate łyżki maki pszennej
  • 2 czubate łyżki cukry pudru
  • 1 płaska łyżka cukru dark muscovado
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • wędzone śliwki
  • cukier puder i cynamon do posypania

Przygotowanie:

Żółtko i jajko ucieram dokładnie mikserem z cukrem pudrem i muscovado – na kremową, gładką masę.

Dodaję masło, przesianą mąkę i sól, proszek do pieczenia, mieszam dokładnie, przekładam do 3/4 wysokości do malutkich foremek, natłuszczonych foremek.

W środek każdej babeczki wciskam całą wędzoną śliwkę i leciutko przykrywam ją ciastem.

Piekę w temperaturze 180 stopni C. przez ok. 20 minut.

Pozostawiam do wystygnięcia w foremkach, po czym wyjmuję.

Podaję posypane pudrem i cynamonem.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne:
przewiń do góry