0
(0)
Ciasteczka-śliweczki
Pyszne maleństwa, na jeden kęs, nadziane po brzegi śliwką.
Składniki:
- 1 żółtko
- 1 jajko
- 1 płaska łyżka miękkiego masła
- 2 czubate łyżki maki pszennej
- 2 czubate łyżki cukry pudru
- 1 płaska łyżka cukru dark muscovado
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- wędzone śliwki
- cukier puder i cynamon do posypania
Przygotowanie:
Żółtko i jajko ucieram dokładnie mikserem z cukrem pudrem i muscovado – na kremową, gładką masę.
Dodaję masło, przesianą mąkę i sól, proszek do pieczenia, mieszam dokładnie, przekładam do 3/4 wysokości do malutkich foremek, natłuszczonych foremek.
W środek każdej babeczki wciskam całą wędzoną śliwkę i leciutko przykrywam ją ciastem.
Piekę w temperaturze 180 stopni C. przez ok. 20 minut.
Pozostawiam do wystygnięcia w foremkach, po czym wyjmuję.
Podaję posypane pudrem i cynamonem.
Przepis autorski