Ciasteczka ryżowe

Ciasteczka ryżowe 2
0
(0)

Ciasteczka ryżowe

Te ciasteczka są bardzo, bardzo chrupiące, łatwe i szybkie w przygotowaniu, dobrze się je przechowuje. Wygrzebałam je w zeszycie Muminka, mojej kochanej teściowej. Kto raz spróbuje, będzie je piekł często, gwarantuję ! Znacie je?

Składniki:

  • 200 g. miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • duża szczypta kwasku cytrynowego
  • 1 opakowanie (160 g) kleiku ryżowego
  • 100-150 g. wiórków kokosowych
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Masło ucieram z cukrem, dodaję żółtka, kwasek cytrynowy, proszek do pieczenia.

Ubijam pianę z białek ze szczyptą soli.

Do utartej masy naprzemiennie dodaję kleik, wiórki i pianę z białek.

Wyrabiam chwilę ciasto ręką, po czym formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczam je i układam na blasze wyłożonej papierem. (Ciastka w trakcie pieczenia rosną i lekko się rozlewają, więc jeśli chcecie mieć okrągłe, równe ciasteczka, zachowajcie kilkucentymetrowe odstępy)

Piekę w temp. 150 stopni – czas pieczenia zależy od piekarnika. Powinny być złote.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry