Ciasteczka ryżowe z makiem
Od kilku dni jestem w transie pieczenia ciasteczek, bo przecież tak miło się je rozdaje, prawda? Jak zwykle piekę moje ukochane ciastka ryżowe, a części z nich nadałam trochę świątecznego charakteru. Może ktoś z tej propozycji skorzysta 🙂
Składniki:
- 200 g. miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- duża szczypta kwasku cytrynowego
- 1 opakowanie (160 g) kleiku ryżowego
- 100-150 g. wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka kakao
- kilka łyżek suchego maku
- szczypta soli
Przygotowanie:
Miękkie masło ucieram mikserem z cukrem przez 3 minuty, po czym dodaję żółtka, kwasek cytrynowy i proszek do pieczenia. Miksuję jeszcze przez chwilę.
Ubijam pianę z białek ze szczyptą soli.
Do utartej masy dodaję kakao i mak, a potem kleik, wiórki i pianę z białek.
Wyrabiam chwilę ciasto ręką, po czym formuję kulki wielkości małego orzecha włoskiego i układam je na blasze wyłożonej papierem. (Ciastka w trakcie pieczenia lekko rosną i troszkę się rozlewają, więc jeśli chcecie mieć okrągłe, równe ciasteczka, zachowajcie kilkucentymetrowe odstępy)
Piekę w temp. 150 stopni ok. 20 minut – czas pieczenia zależy od piekarnika. Powinny być złote.