Ciasteczka ryżowe z makiem

Ciasteczka ryżowe z makiem
0
(0)

Ciasteczka ryżowe z makiem

Od kilku dni jestem w transie pieczenia ciasteczek, bo przecież tak miło się je rozdaje, prawda? Jak zwykle piekę moje ukochane ciastka ryżowe, a części z nich nadałam trochę świątecznego charakteru. Może ktoś z tej propozycji skorzysta 🙂

Składniki:

  • 200 g. miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • duża szczypta kwasku cytrynowego
  • 1 opakowanie (160 g) kleiku ryżowego
  • 100-150 g. wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka kakao
  • kilka łyżek suchego maku
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Miękkie masło ucieram mikserem z cukrem przez 3 minuty, po czym dodaję żółtka, kwasek cytrynowy i proszek do pieczenia. Miksuję jeszcze przez chwilę.

Ubijam pianę z białek ze szczyptą soli.

Do utartej masy dodaję kakao i mak, a potem kleik, wiórki i pianę z białek.

Wyrabiam chwilę ciasto ręką, po czym formuję kulki wielkości małego orzecha włoskiego i układam je na blasze wyłożonej papierem. (Ciastka w trakcie pieczenia lekko rosną i troszkę się rozlewają, więc jeśli chcecie mieć okrągłe, równe ciasteczka, zachowajcie kilkucentymetrowe odstępy)

Piekę w temp. 150 stopni ok. 20 minut – czas pieczenia zależy od piekarnika. Powinny być złote.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.