Ciasteczka rumowe z kokosem
Chrupiące, pyszne ciasteczka o lekko rumowym zapachu – posmakują Wam 🙂
Składniki (na ok. 25 sztuk):
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 200 g majonezu
- kilka kropli oleju rumowego
- 1 jajko
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- duża szczypta soli
- 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30 lub 36%
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- wiórki kokosowe do posypania
Przygotowanie:
Miękkie masło miksuję z majonezem na gładką masę, po czym miksując dalej dodaję jajko i cukry.
Następnie na przemian dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia i słodką śmietankę – cały czas miksuję.
Na końcu dodaję kilka kropli olejku rumowego. Masa powinna być jednolita i gęsta. Płaską blachę wykładam papierem.
Przekładam ciasto do rękawa cukierniczego z ozdobną szprycą i wyciskam na blachę ciasteczka wielkości ok.3,5 do 4 cm. (można też robić małe kulki i lekko je rozpłaszczyć).
Każde ciasteczko oprószam wiórkami kokosowymi.
Blachę wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. (góra-dół, bez termoobiegu) i piekę ciasteczka do dość mocnego zrumienienia – u mnie ok. 18 minut.