Ciasteczka rumowe z kokosem

Ciasteczka rumowe z kokosem
0
(0)

Ciasteczka rumowe z kokosem

Chrupiące, pyszne ciasteczka o lekko rumowym zapachu – posmakują Wam 🙂

Składniki (na ok. 25 sztuk):

  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 200 g majonezu
  • kilka kropli oleju rumowego
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • duża szczypta soli
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30 lub 36%
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • wiórki kokosowe do posypania

Przygotowanie:

Miękkie masło miksuję z majonezem na gładką masę, po czym miksując dalej dodaję jajko i cukry.

Następnie na przemian dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia i słodką śmietankę – cały czas miksuję.

Na końcu dodaję kilka kropli olejku rumowego. Masa powinna być jednolita i gęsta. Płaską blachę wykładam papierem.

Przekładam ciasto do rękawa cukierniczego z ozdobną szprycą i wyciskam na blachę ciasteczka wielkości ok.3,5 do 4 cm. (można też robić małe kulki i lekko je rozpłaszczyć).

Każde ciasteczko oprószam wiórkami kokosowymi.

Blachę wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. (góra-dół, bez termoobiegu) i piekę ciasteczka do dość mocnego zrumienienia – u mnie ok. 18 minut.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.