Ciasteczka pychotki

Ciasteczka pychotki
0
(0)

Ciasteczka pychotki

Nie mogłam ich nazwać inaczej jak ciasteczka pychotki! bo po pierwsze – są z mojego ukochanego ciasta serowego, po drugie: są z marcepanem, no i jeszcze dżem z czarnej porzeczki, który zawsze doskonale sprawdza się w słodkich wypiekach. Spróbujcie, a nie będziecie mogli się oderwać!

Składniki (na ok. 70 sztuk):

  • 300 g. białego gładkiego twarogu
  • 5 łyżek waniliowego cukru pudru
  • 100 g. zimnego masła
  • 1 szklanka maki pszennej
  • szczypta soli
  • 200 g. masy marcepanowej
  • dżem z czarnej porzeczki

Dodatkowo:

  • mleko do posmarowania ciastek
  • cukier do posypania ciastek

Przygotowanie:

Do miski przesiewam mąkę, dodaję ser, posiekane zimne masło, cukier i szczyptę soli.

Nożem siekam do połączenia się składników, po czym zagniatam ciasto.

Przekładam je na stolnicę, zagniatam jeszcze chwilę, dzielę na pół. Każdą połowę rozwałkowuję w prostokąt, na grubość ok. 0,4 mm.

Prostokąt dzielę na paski szerokości 5-6 cm.

Wzdłuż każdego paska, na środku, rozkładam dżem, na nim układam wałeczek z masy marcepanowej.

Jeden brzeg ciasta smaruję wodą i sklejam, by powstał rulonik.

Każdy rulonik kroję w ukośne ciasteczka szerokości 2-3 cm.

Przekładam je na blachę wyłożoną papierem, smaruję mlekiem, posypuję cukrem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C.

Piekę ok. 20 minut.

Przepis autorski

Po przepis na inne marcepanowe ciasteczka zapraszam tutaj 🙂

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.