Ciasteczka pychotki
Nie mogłam ich nazwać inaczej jak ciasteczka pychotki! bo po pierwsze – są z mojego ukochanego ciasta serowego, po drugie: są z marcepanem, no i jeszcze dżem z czarnej porzeczki, który zawsze doskonale sprawdza się w słodkich wypiekach. Spróbujcie, a nie będziecie mogli się oderwać!
Składniki (na ok. 70 sztuk):
- 300 g. białego gładkiego twarogu
- 5 łyżek waniliowego cukru pudru
- 100 g. zimnego masła
- 1 szklanka maki pszennej
- szczypta soli
- 200 g. masy marcepanowej
- dżem z czarnej porzeczki
Dodatkowo:
- mleko do posmarowania ciastek
- cukier do posypania ciastek
Przygotowanie:
Do miski przesiewam mąkę, dodaję ser, posiekane zimne masło, cukier i szczyptę soli.
Nożem siekam do połączenia się składników, po czym zagniatam ciasto.
Przekładam je na stolnicę, zagniatam jeszcze chwilę, dzielę na pół. Każdą połowę rozwałkowuję w prostokąt, na grubość ok. 0,4 mm.
Prostokąt dzielę na paski szerokości 5-6 cm.
Wzdłuż każdego paska, na środku, rozkładam dżem, na nim układam wałeczek z masy marcepanowej.
Jeden brzeg ciasta smaruję wodą i sklejam, by powstał rulonik.
Każdy rulonik kroję w ukośne ciasteczka szerokości 2-3 cm.
Przekładam je na blachę wyłożoną papierem, smaruję mlekiem, posypuję cukrem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C.
Piekę ok. 20 minut.
Przepis autorski
Po przepis na inne marcepanowe ciasteczka zapraszam tutaj 🙂