Ciasteczka orzechowo-kokosowe

Ciasteczka orzechowo-kokosowe
0
(0)

Ciasteczka orzechowo-kokosowe

Zdrowe i pyszne orzechowo-kokosowe ciasteczka do pochrupania: z apetyczną czekoladą, dużą ilością orzechów i wiórkami kokosowymi.

Składniki (na 15 sztuk):

  • 1 szklanka drobno posiekanych orzechów: włoskich, laskowych, brazylijskich lub innych
  • 0,5 szklanki wiórek kokosowych
  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • 1 pełna łyżka oleju kokosowego (w formie stałej)
  • 2 łyżki miodu (jeśli lubicie mniej słodkie ciasteczka, wystarczy 1 łyżka)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki owsianej

Polewa:

  • pół tabliczki mlecznej lub gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Wszystkie składniki przekładam do miski i mieszam dłonią, by się połączyły. Powinna powstać kleista masa, z której formuję niewielkie kulki, a następnie lekko je spłaszczam i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Blachę wkładam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C (góra-dól, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu) na 30-35 minut. Upieczone ciasteczka powinny być pięknie zezłocone i chrupiące.

Odkładam je do całkowitego przestudzenia, po czym smaruję z jednej strony rozpuszczoną (w miseczce nad gotującą się wodą) czekoladą.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne:
przewiń do góry