0
(0)
Ciasteczka orzechowo-kokosowe
Zdrowe i pyszne orzechowo-kokosowe ciasteczka do pochrupania: z apetyczną czekoladą, dużą ilością orzechów i wiórkami kokosowymi.
Składniki (na 15 sztuk):
- 1 szklanka drobno posiekanych orzechów: włoskich, laskowych, brazylijskich lub innych
- 0,5 szklanki wiórek kokosowych
- 0,5 szklanki płatków owsianych
- 1 pełna łyżka oleju kokosowego (w formie stałej)
- 2 łyżki miodu (jeśli lubicie mniej słodkie ciasteczka, wystarczy 1 łyżka)
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki owsianej
Polewa:
- pół tabliczki mlecznej lub gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Wszystkie składniki przekładam do miski i mieszam dłonią, by się połączyły. Powinna powstać kleista masa, z której formuję niewielkie kulki, a następnie lekko je spłaszczam i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę wkładam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C (góra-dól, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu) na 30-35 minut. Upieczone ciasteczka powinny być pięknie zezłocone i chrupiące.
Odkładam je do całkowitego przestudzenia, po czym smaruję z jednej strony rozpuszczoną (w miseczce nad gotującą się wodą) czekoladą.