Ciasteczka orzechowe

Ciasteczka orzechowe
0
(0)

Ciasteczka orzechowe

Odmieniłam nieco nasze ukochane ciasteczka ryżowe, bo większą część wiórków kokosowych zastąpiłam mielonymi orzechami laskowymi, dzięki czemu mają wyrazisty smak.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 150 g. masła
  • 100 g. mielonych orzechów laskowych
  • 100 g. kleiku ryżowego
  • 20 g. wiórków kokosowych
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta kwasku cytrynowego
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Miękkie masło ucieram mikserem z cukrem (nie musi być całkiem gładka masa), dodaję żółtka, szczyptę kwasku cytrynowego i proszek do pieczenia.

Ucieram jeszcze chwilę, po czym dosypuję orzechy, kleik i wiórki, mieszam łyżką.

Ubijam białka na sztywną pianę ze szczyptą soli, przekładam do masy i dłonią mieszam do połączenia.

Formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, układam je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. (góra-dół) na 25- 30 minut.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.