0
(0)
Ciasteczka orzechowe
Odmieniłam nieco nasze ukochane ciasteczka ryżowe, bo większą część wiórków kokosowych zastąpiłam mielonymi orzechami laskowymi, dzięki czemu mają wyrazisty smak.
Składniki:
- 2 jajka
- 150 g. masła
- 100 g. mielonych orzechów laskowych
- 100 g. kleiku ryżowego
- 20 g. wiórków kokosowych
- 0,5 szklanki cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta kwasku cytrynowego
- szczypta soli
Przygotowanie:
Miękkie masło ucieram mikserem z cukrem (nie musi być całkiem gładka masa), dodaję żółtka, szczyptę kwasku cytrynowego i proszek do pieczenia.
Ucieram jeszcze chwilę, po czym dosypuję orzechy, kleik i wiórki, mieszam łyżką.
Ubijam białka na sztywną pianę ze szczyptą soli, przekładam do masy i dłonią mieszam do połączenia.
Formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, układam je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. (góra-dół) na 25- 30 minut.
Przepis autorski