Ciasteczka orzechowe ze słonecznikiem
Jestem w tej grupie, która lubi masło orzechowe, więc dla mnie takie ciasteczka to wielki smakołyk. Nie dość, że są z masłem z orzeszków, to na dodatek nie ma w nich zwykłej mąki, tylko również mąka orzechowa. Nie są zbyt słodkie; doskonale kruche, i jeszcze ten chrupiący słonecznik w środku – mówię Wam, pycha!
W główne produkty, które są potrzebne do ich upieczenia zaopatrzycie się w fasklep.pl – serdecznie polecam 🙂
Składniki (na ok. 30-35 sztuk):
- 135 g (1 szklanka) mąki z orzeszków arachidowych, polecam fasklep.pl
- 200 g. (2 pełne łyżki) masła orzechowego, polecam fasklep.pl
- 50 g. (0,5 szklanki) cukru pudru
- 80 g. ziaren słonecznika
- 1 duże jajko
Przygotowanie:
Wszystkie składniki przekładam do miski i dłonią zagniatam w jednolite ciasto – potrwa to jakieś 4-5 minut (będzie dość kruche, ale nie należy się tym przejmować).
Z gotowego ciasta odrywam porcje wielkości orzecha włoskiego, robię z nich kulki, lekko je spłaszczam i układam na wyłożonej papierem blasze.
Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. (góra-dół) na ok. 20 minut. Ciasteczka powinny być złociste.
Przepis autorski