Ciasteczka orzechowe bez mąki
Jeśli ciastka mogą być lekkie i fit, to te ciasteczka orzechowe bez mąki są takie na pewno. Nie za słodkie, z orzechową nutką, chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku. I zupełnie bez mąki 🙂
Składniki (na 12 ciasteczek):
- 1 jajko
- 25 g. miękkiego masła
- 1,5 łyżeczki cukru pudru
- 1 łyżka ciemnego cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
oraz:
- 5 czubatych łyżek otrębów pszennych
- 5 wyłuskanych orzechów włoskich
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Ucieram mikserem miękkie masło z jajkiem, proszkiem do pieczenia i cukrami.
Dodaję otręby, cynamon i zmiażdżone w moździerzu lub drobno posiekane orzechy. Mieszam wszystko łyżka, by składniki się połączyły.
Na wyłożoną papierem blachę wykładam łyżeczką (a właściwie za pomocą 2 łyżeczek – przekładając z jednej na drugą tak, by powstał równy, ładny kształt jak na zdjęciu) ciasteczka.
Piekę je w piekarniku nagrzanym do temperatury 185 stopni C. przez ok. 15-17 minut, aż się lekko zrumienią.
Przepis autorski
Sprawdźcie też mój przepis na lekkie zbożowe ciasteczka