Ciasteczka orzechowe bez mąki

Ciasteczka orzechowe
0
(0)

Ciasteczka orzechowe bez mąki

Jeśli ciastka mogą być lekkie i fit, to te są takie na pewno. Nie za słodkie, z orzechową nutką, chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku. I zupełnie bez mąki 🙂

Składniki (na 12 ciasteczek):

  • 1 jajko
  • 25 g. miękkiego masła
  • 1,5 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżka ciemnego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

oraz:

  • 5 czubatych łyżek otrębów pszennych
  • 5 wyłuskanych orzechów włoskich
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie:

Ucieram mikserem miękkie masło z jajkiem, proszkiem do pieczenia i cukrami.

Dodaję otręby, cynamon i zmiażdżone w moździerzu lub drobno posiekane orzechy. Mieszam wszystko łyżka, by składniki się połączyły.

Na wyłożoną papierem blachę wykładam łyżeczką (a właściwie za pomocą 2 łyżeczek – przekładając z jednej na drugą tak, by powstał równy, ładny kształt jak na zdjęciu) ciasteczka.

Piekę je w piekarniku nagrzanym do temperatury 185 stopni C. przez ok. 15-17 minut, aż się lekko zrumienią.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry