Ciasteczka mleczne z polewą jogurtową
Często mam ochotę na wykorzystywanie różnych nietypowych składników, i dziś przeglądając szufladę natknęłam się na mleko w proszku. Pomyślałam, że nie używałam go nigdy w ciasteczkach, więc czas spróbować 🙂 Tak więc zakasałam rękawy i -do ciasteczek ! Mają wyraźny mleczno-waniliowy smak, podkreślony jeszcze jogurtowo-mleczną polewą. Pychota…
Składniki (na ok. 40 ciasteczek):
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 pełne łyżki gładkiego mleka w proszku
- 3 pełne łyżki cukru pudru
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 100 g. masła
Polewa :
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka mleka w proszku
Przygotowanie:
Mieszam dokładnie składniki polewy.
Rozpuszczam masło, dodaję do pozostałych składników na ciasto, mieszam do połączenia się składników. Ciasto się lekko ,,spoci”, ale nie należy się tym przejmować 😉
Zagniatam do momentu, aż da się uformować w kulę.
Na podsypanej sporą ilością mąki stolnicy wałkuję ciasto na grubość ok. 1 cm i wycinam foremką w kształcie podkowy ciasteczka, przekładam je na wyłożoną papierem blachę i piekę 6-8 minut w temperaturze 185 stopni.
Nie zdejmując ciastek z blachy pędzelkiem -na gorące- kilkukrotnie nanoszę polewę, dodatkowo ozdabiam perełkami lub kolorowym cukrem.
Pozostawiam do zastygnięcia polewy.
Przepis autorski