Ciasteczka mleczne z polewą jogurtową

Ciasteczka mleczne z polewą jogurtową
0
(0)

Ciasteczka mleczne z polewą jogurtową

Często mam ochotę na wykorzystywanie różnych nietypowych składników, i dziś przeglądając szufladę natknęłam się na mleko w proszku. Pomyślałam, że nie używałam go nigdy w ciasteczkach, więc czas spróbować 🙂 Tak więc zakasałam rękawy i -do ciasteczek ! Mają wyraźny mleczno-waniliowy smak, podkreślony jeszcze jogurtowo-mleczną polewą. Pychota…

Składniki (na ok. 40 ciasteczek):

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 pełne łyżki gładkiego mleka w proszku
  • 3 pełne łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 100 g. masła

Polewa :

  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka mleka w proszku

Przygotowanie:

Mieszam dokładnie składniki polewy.

Rozpuszczam masło, dodaję do pozostałych składników na ciasto, mieszam do połączenia się składników. Ciasto się lekko ,,spoci”, ale nie należy się tym przejmować 😉

Zagniatam do momentu, aż da się uformować w kulę.

Na podsypanej sporą ilością mąki stolnicy wałkuję ciasto na grubość ok. 1 cm i wycinam foremką w kształcie podkowy ciasteczka, przekładam je na wyłożoną papierem blachę i piekę 6-8 minut w temperaturze 185 stopni.

Nie zdejmując ciastek z blachy pędzelkiem -na gorące- kilkukrotnie nanoszę polewę, dodatkowo ozdabiam perełkami lub kolorowym cukrem.

Pozostawiam do zastygnięcia polewy.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry