Ciasteczka marcepanowe

Ciasteczka marcepanowe
0
(0)

Ciasteczka marcepanowe

Nie dalej niż wczoraj zarzekałam się, że nie zrobię dziś nic słodkiego, ale niestety, nic z postanowienia nie wyszło:) Bardzo lubię piec. Może usprawiedliwi mnie tylko to, że jedzenia tych słodkości już mogę sobie odmówić.

Ciasteczka marcepanowe są bardzo szybkie i bardzo łatwe, polecam je każdemu kto lubi smak marcepana. Są kruche i dość miękkie w środku, niezbyt słodkie.

Składniki (na ok. 20 sztuk):

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 100 g. zimnego masła
  • 200 g. masy marcepanowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Masło siekam drobno, zagniatam z resztą składników, by powstało elastyczne, miękkie ciasto.

Z ciasta formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, po czym każdej kulce nadaję lekko owalny kształt, spłaszczam je i wciskając np. łyżeczkę do miodu robię wzorki.

Ciastka układam na blasze wyłożonej papierem, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (termoobieg).

Piekę maksymalnie 15 minut.

Po przepis na inne marcepanowe ciasteczka zapraszam tutaj 🙂

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne:
przewiń do góry