Ciasteczka marcepanowe
Nie dalej niż wczoraj zarzekałam się, że nie zrobię dziś nic słodkiego, ale niestety, nic z postanowienia nie wyszło:) Bardzo lubię piec. Może usprawiedliwi mnie tylko to, że jedzenia tych słodkości już mogę sobie odmówić.
Ciasteczka marcepanowe są bardzo szybkie i bardzo łatwe, polecam je każdemu kto lubi smak marcepana. Są kruche i dość miękkie w środku, niezbyt słodkie.
Składniki (na ok. 20 sztuk):
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 żółtko
- 100 g. zimnego masła
- 200 g. masy marcepanowej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Masło siekam drobno, zagniatam z resztą składników, by powstało elastyczne, miękkie ciasto.
Z ciasta formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, po czym każdej kulce nadaję lekko owalny kształt, spłaszczam je i wciskając np. łyżeczkę do miodu robię wzorki.
Ciastka układam na blasze wyłożonej papierem, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (termoobieg).
Piekę maksymalnie 15 minut.
Po przepis na inne marcepanowe ciasteczka zapraszam tutaj 🙂