0
(0)
Ciasteczka makaronowe
Ilekroć używałam praski do ziemniaków, chodził mi po głowie pomysł, by wykorzystać ją w innym, niż przewidziany, celu. I proszę 🙂
Składniki (na ok. 30 sztuk):
- 1,5 szklanki maki pszennej
- 125 g. margaryny
- 3 czubate łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 duże łyżki likieru amaretto
- 1 duża łyżka wódki (u mnie gorzka żołądkowa)
Przygotowanie:
W misce mieszam mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
Rozpuszczam margarynę, po lekkim przestudzeniu dodaję ją do sypkich składników, zagniatam ciasto, dodaję żółtko i alkohole. Powinno powstać miękkie, gładkie ciasto.
Schładzam je w lodówce przez godzinę, po czym porcjami przeciskam przez praskę do ziemniaków tak, by powstały cieniutkie wałeczki (jak makaron spaghetti:)).
Układam na blachach, formując okrągłe ciasteczka o średnicy 4 cm.
Piekę w piekarniku nagrzanym do temperatury 185 stopni C. do lekkiego zrumienienia (ok. 15 minut).
Przepis autorski