Ciasteczka makaronowe

Ciasteczka makaronowe
0
(0)

Ciasteczka makaronowe

Ilekroć używałam praski do ziemniaków, chodził mi po głowie pomysł, by wykorzystać ją w innym, niż przewidziany, celu. I proszę 🙂

Składniki (na ok. 30 sztuk):

  • 1,5 szklanki maki pszennej
  • 125 g. margaryny
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 duże łyżki likieru amaretto
  • 1 duża łyżka wódki (u mnie gorzka żołądkowa)

Przygotowanie:

W misce mieszam mąkę, cukier i proszek do pieczenia.

Rozpuszczam margarynę, po lekkim przestudzeniu dodaję ją do sypkich składników, zagniatam ciasto, dodaję żółtko i alkohole. Powinno powstać miękkie, gładkie ciasto.

Schładzam je w lodówce przez godzinę, po czym porcjami przeciskam przez praskę do ziemniaków tak, by powstały cieniutkie wałeczki (jak makaron spaghetti:)).

Układam na blachach, formując okrągłe ciasteczka o średnicy 4 cm.

Piekę w piekarniku nagrzanym do temperatury 185 stopni C. do lekkiego zrumienienia (ok. 15 minut).

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.