Ciasteczka korzenne

Ciasteczka korzenne
5
(3)

Ciasteczka korzenne

Te ciasteczka korzenne bardzo często piekę jesienią i zimą. To moje ulubione tego typu ciasteczka – wspaniale kruche, delikatne i pachnące.

Składniki (porcja na ok. 80 ciasteczek):

  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody
  • 5 goździków, zmiażdżonych (np. wałkiem)
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 360 g mąki pszennej + troszkę do podsypywania przy wałkowaniu

Przygotowanie:

Miękkie masło razem z cukrem trzcinowym umieszczam w misce miksera, i na najwyższych obrotach miksuję przez kilka minut.

Nie przerywając miksowania dodaję po żółtku, a potem dodaję miód.

Na końcu dodaję mąkę pszenną razem z sodą i przyprawami, miksuję do połączenia.

Ciasto będzie miękkie.

Wyjmuję je na blat podsypany mąką, zagniatam w kulę, po czym rozwałkowuję na grubość ok. 2 mm.

Wykrajam ciasteczka o dowolnym kształcie (u mnie foremki wielkości ok. 5 cm).

Ciasteczka układam na blasze wyłożonej papierem, zostawiając niewielkie odstępy.

Piekę je w temperaturze 180 stopni C przez 11-12 minut – powinny być lekko zarumienione (bez termoobiegu).

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 3

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

przewiń do góry