Ciasteczka korzenne
Te ciasteczka korzenne bardzo często piekę jesienią i zimą. To moje ulubione tego typu ciasteczka – wspaniale kruche, delikatne i pachnące.
Składniki (porcja na ok. 80 ciasteczek):
- 200 g miękkiego masła
- 200 g cukru trzcinowego
- 4 żółtka
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka sody
- 5 goździków, zmiażdżonych (np. wałkiem)
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 360 g mąki pszennej + troszkę do podsypywania przy wałkowaniu
Przygotowanie:
Miękkie masło razem z cukrem trzcinowym umieszczam w misce miksera, i na najwyższych obrotach miksuję przez kilka minut.
Nie przerywając miksowania dodaję po żółtku, a potem dodaję miód.
Na końcu dodaję mąkę pszenną razem z sodą i przyprawami, miksuję do połączenia.
Ciasto będzie miękkie.
Wyjmuję je na blat podsypany mąką, zagniatam w kulę, po czym rozwałkowuję na grubość ok. 2 mm.
Wykrajam ciasteczka o dowolnym kształcie (u mnie foremki wielkości ok. 5 cm).
Ciasteczka układam na blasze wyłożonej papierem, zostawiając niewielkie odstępy.
Piekę je w temperaturze 180 stopni C przez 11-12 minut – powinny być lekko zarumienione (bez termoobiegu).