Bardzo kruche ciasteczka kawowe

Bardzo kruche ciasteczka kawowe
0
(0)

Bardzo kruche ciasteczka kawowe

Te kawowe ciasteczka są wprost niewiarygodnie kruche, po prostu: rozpływają się w ustach. Są mocno kawowe. Niezbyt słodkie, więc można je dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. Przygotowuje się je w kilka minut, pieczenie zajmuje niecałe pół godzinki. Jeśli lubisz smak kawy, pokochasz je!

Od razu potwierdzam, bo wiem że niektórzy będą o to pytali: tak, w przepisie nie ma jajek.

Składniki (na ok. 20-25 sztuk):

  • 200 g. miękkiego masła
  • 225 g. mąki pszennej (można użyć razowej)
  • 75 g. ciemnego cukru (użyłam dark muscovado, może być cukier trzcinowy)
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki kakao
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Masło ucieram z cukrem, solą i cynamonem (użyłam rózgi), a gdy się dokładnie połączą dodaję po kolei: kawę, kakao i mąkę z proszkiem do pieczenia. Pod koniec mieszania użyłam łyżki. Ze wszystkich tych składników powinno powstać bardzo miękkie i delikatne, ale gęste ciasto.

Formuję z niego małe kulki i układam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy (ciasteczka rozleją się w trakcie pieczenia).

Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu) na ok. 20-25 minut.

Upieczone i przestudzone ciasteczka można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.