Bardzo kruche ciasteczka kawowe
Te kawowe ciasteczka są wprost niewiarygodnie kruche, po prostu: rozpływają się w ustach. Są mocno kawowe. Niezbyt słodkie, więc można je dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. Przygotowuje się je w kilka minut, pieczenie zajmuje niecałe pół godzinki. Jeśli lubisz smak kawy, pokochasz je!
Od razu potwierdzam, bo wiem że niektórzy będą o to pytali: tak, w przepisie nie ma jajek.
Składniki (na ok. 20-25 sztuk):
- 200 g. miękkiego masła
- 225 g. mąki pszennej (można użyć razowej)
- 75 g. ciemnego cukru (użyłam dark muscovado, może być cukier trzcinowy)
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 3 łyżki kakao
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Masło ucieram z cukrem, solą i cynamonem (użyłam rózgi), a gdy się dokładnie połączą dodaję po kolei: kawę, kakao i mąkę z proszkiem do pieczenia. Pod koniec mieszania użyłam łyżki. Ze wszystkich tych składników powinno powstać bardzo miękkie i delikatne, ale gęste ciasto.
Formuję z niego małe kulki i układam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy (ciasteczka rozleją się w trakcie pieczenia).
Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu) na ok. 20-25 minut.
Upieczone i przestudzone ciasteczka można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.