Ciasteczka-języczki

Ciasteczka-języczki 2
0
(0)

Ciasteczka-języczki

Te ciasteczka wzbudzają uśmiech, bo wyglądają jak łobuzerskie mordki z czerwonym językiem na brodzie 🙂

Składniki (na ok. 30 sztuk):

Ciasto:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki gładkiego twarogu na sernik
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki cukru waniliowego

Krem :

  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250 g. serka mascarpone
  • 2 łyżki ajerkoniaku
  • Do przybrania: świeże truskawki, cukier puder

Przygotowanie:

Mieszam dokładnie składniki kremu na jednolitą masę, wstawiam do lodówki na minimum godzinę.

Masło siekam w misce z mąką, dodaję ser i cukier waniliowy, zagniatam gładkie, elastyczne ciasto, chłodzę je w lodówce przez godzinę.

Rozwałkowuję ciasto na placek o grubości ok. 0,5 cm, wycinam kółka o średnicy ok. 3-4 cm.

Przekładam je na blachę wyłożoną papierem i piekę ok. 20 – 25 minut w temperaturze 180 stopni C.

Przekładam z blachy na kratkę i pozostawiam do ostudzenia.

Zimne ciasteczka ostrym nożykiem nacinam, nie przecinając, na 3/4 obwodu.

Krem przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam do środka każdego ciasteczka.

Umyte truskawki kroję w plasterki i wciskam w po 1 w krem tak, by wystawał jak języczek.

Przed podaniem oprószam cukrem pudrem.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.