Ciasteczka-języczki
Te ciasteczka wzbudzają uśmiech, bo wyglądają jak łobuzerskie mordki z czerwonym językiem na brodzie 🙂
Składniki (na ok. 30 sztuk):
Ciasto:
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki gładkiego twarogu na sernik
- 1/2 kostki masła
- 2 łyżki cukru waniliowego
Krem :
- 3 łyżki cukru pudru
- 250 g. serka mascarpone
- 2 łyżki ajerkoniaku
- Do przybrania: świeże truskawki, cukier puder
Przygotowanie:
Mieszam dokładnie składniki kremu na jednolitą masę, wstawiam do lodówki na minimum godzinę.
Masło siekam w misce z mąką, dodaję ser i cukier waniliowy, zagniatam gładkie, elastyczne ciasto, chłodzę je w lodówce przez godzinę.
Rozwałkowuję ciasto na placek o grubości ok. 0,5 cm, wycinam kółka o średnicy ok. 3-4 cm.
Przekładam je na blachę wyłożoną papierem i piekę ok. 20 – 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
Przekładam z blachy na kratkę i pozostawiam do ostudzenia.
Zimne ciasteczka ostrym nożykiem nacinam, nie przecinając, na 3/4 obwodu.
Krem przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam do środka każdego ciasteczka.
Umyte truskawki kroję w plasterki i wciskam w po 1 w krem tak, by wystawał jak języczek.
Przed podaniem oprószam cukrem pudrem.
Przepis autorski