Ciasteczka jak baklawa

Ciasteczka jak baklawa
0
(0)

Ciasteczka jak baklawa

Nie zawsze ma się czas i ochotę na przygotowanie ciasta filo, prawda? Moim zamiennikiem w tej wersji jest ciasto serowe, nadziane pysznym marcepanem i nasączone cytrynowym syropem. Zapewniam, że tak przygotowane będą Wam smakowały te ciasteczka jak baklawa w oryginalnej wersji 🙂

Składniki (na ok. 30 ciasteczek):

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 200 g. białego gładkiego serka
  • 200 g. zimnego masła
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 200 g. masy marcepanowej
  • 3 łyżki mielonych pistacji

Syrop:

  • 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

Gotuję syrop z wody, cukru i soku cytrynowego – ok. pół godziny na wolnym ogniu, aż lekko zgęstnieje.

W misce siekam masło z mąką, dodaję serek i cukier, zagniatam ciasto – schładzam je w lodówce przez minimum pół godziny.

Rozwałkowuję ciasto na grubość kilku milimetrów, wykrajam szklanką kółka i na każde kółko kładę kulkę uformowaną z masy marcepanowej.

Sklejam, by powstała kulka.

Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. ok. 18-20 minut.

Jeszcze gorące ciasteczka przekładam na talerz i polewam gorącym syropem, powtarzając czynność kilkukrotnie co kilka minut.

Na koniec posypuję pistacjami.

Przepis autorski

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, mogą zainteresować Cię także:
pyszne serowe ciastka
marcepanowe herbatniki z serem

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.