Ciasteczka jak baklawa
Nie zawsze ma się czas i ochotę na przygotowanie ciasta filo, prawda? Moim zamiennikiem w tej wersji jest ciasto serowe, nadziane pysznym marcepanem i nasączone cytrynowym syropem. Zapewniam, że tak przygotowane będą Wam smakowały te ciasteczka jak baklawa w oryginalnej wersji 🙂
Składniki (na ok. 30 ciasteczek):
- 1 szklanka mąki pszennej
- 200 g. białego gładkiego serka
- 200 g. zimnego masła
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 200 g. masy marcepanowej
- 3 łyżki mielonych pistacji
Syrop:
- 1/2 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
Gotuję syrop z wody, cukru i soku cytrynowego – ok. pół godziny na wolnym ogniu, aż lekko zgęstnieje.
W misce siekam masło z mąką, dodaję serek i cukier, zagniatam ciasto – schładzam je w lodówce przez minimum pół godziny.
Rozwałkowuję ciasto na grubość kilku milimetrów, wykrajam szklanką kółka i na każde kółko kładę kulkę uformowaną z masy marcepanowej.
Sklejam, by powstała kulka.
Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. ok. 18-20 minut.
Jeszcze gorące ciasteczka przekładam na talerz i polewam gorącym syropem, powtarzając czynność kilkukrotnie co kilka minut.
Na koniec posypuję pistacjami.
Przepis autorski
Jeśli spodobał Ci się ten przepis, mogą zainteresować Cię także:
pyszne serowe ciastka
marcepanowe herbatniki z serem