0
(0)
Ciasteczka imbirowe
Chrupiące, zdecydowane w smaku, do-herbaciane przyjemnostki 🙂
Składniki:
- 250 g mąki
- 90 g masła
- 90 g cukru
- 90 g miodu
- 60 g brązowego cukru
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka przyprawy do pierników
Przygotowanie:
Dwie blachy wykładam papierem, nagrzewam piekarnik do 180 stopni.
W garnku rozpuszczam masło, miód i oba rodzaje cukru , cały czas mieszając, aż się połączą. Odstawiam na bok do ostudzenia.
Do miski przesiewam mąkę, sodę, przyprawę do pierników i imbir.
W środku robię wgłębienie i wlewam rozpuszczoną masę, zagniatam ciasto – będzie dość miękkie.
Formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, układam na blasze zachowując odstępy ok. 2 cm, spłaszczam nożem na placuszki.
Piekę 15-17 minut na złotobrązowy kolor.