Ciasteczka francuskie z kawowym likierowym kremem

Ciasteczka francuskie z kawowym likierowym kremem
0
(0)

Ciasteczka francuskie z kawowym likierowym kremem

Miałam dziś dość stresujący dzień w pracy- a co jest najlepsze na stres ? Oczywiście coś słodkiego 🙂 Żeby jednak nie spędzać w kuchni całego popołudnia i spokojnie emocjonować się meczami, zrobiłam szybciutkie, łatwe ciasteczka z gotowego ciasta francuskiego wypełnione aksamitnym, kawowym kremem.
A dla przypomnienia – równie łatwe są te rewelacyjne francuskie pączki z kremem waniliowym i jabłkiem

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 300 g. serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 100 g. czekolady mlecznej
  • 1 łyżeczka drobnej kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki whisky
  • 2 łyżki likieru kawowego

Przygotowanie:

Z ciasta francuskiego kieliszkiem wycinam kółka, przekładam je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C. na ok.15-20 minut.

Wyjmuję ciasteczka i studzę na kratce.

3/4 części czekolady rozpuszczam powoli w kąpieli wodnej ( miska ustawiona nad garnkiem z niewielką ilością gotującej się wody).

Serek mascarpone mieszam z cukrem, likierem i whisky, dodaję kawę i mieszam dokładnie na jednolity krem.

Dodaję stopniowo rozpuszczoną czekoladę.

Nożem z ząbkami przekrawam ciastka na pół, wypełniam kremem i przykrywam.

Pozostałą (znów rozpuszczoną) czekoladą robię wzorki na ciastkach, pozostawiam na 2-3 godziny w chłodnym miejscu, aż krem stwardnieje.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry