Ciasteczka francuskie z kawowym likierowym kremem
Żeby nie spędzać w kuchni całego popołudnia i móc spokojnie emocjonować się meczami, zrobiłam dziś szybciutkie, łatwe ciasteczka francuskie z kawowym likierowym kremem.
A dla przypomnienia – równie łatwe są te rewelacyjne francuskie pączki z kremem waniliowym i jabłkiem
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 300 g. serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 100 g. czekolady mlecznej
- 1 łyżeczka drobnej kawy rozpuszczalnej
- 3 łyżki whisky
- 2 łyżki likieru kawowego
Przygotowanie:
Z ciasta francuskiego kieliszkiem wycinam kółka, przekładam je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C. na ok.15-20 minut.
Wyjmuję ciasteczka i studzę na kratce.
3/4 części czekolady rozpuszczam powoli w kąpieli wodnej ( miska ustawiona nad garnkiem z niewielką ilością gotującej się wody).
Serek mascarpone mieszam z cukrem, likierem i whisky, dodaję kawę i mieszam dokładnie na jednolity krem.
Dodaję stopniowo rozpuszczoną czekoladę.
Nożem z ząbkami przekrawam ciastka na pół, wypełniam kremem i przykrywam.
Pozostałą (znów rozpuszczoną) czekoladą robię wzorki na ciastkach, pozostawiam na 2-3 godziny w chłodnym miejscu, aż krem stwardnieje.
Przepis autorski