Ciasteczka cytrynowe z kremem waniliowym

Ciasteczka cytrynowe z kremem waniliowym
0
(0)

Ciasteczka cytrynowe z kremem waniliowym

Te ciasteczka są bardzo proste i pyszne, każdy je bez problemu upiecze. Zwłaszcza, jeśli do nadzienia użyje się gotowego kremu😉 Są przyjemnie kruche i cytrynowe w smaku.

Jakiś czas temu dostałam na próbę dwa nadzienia firmy Lauretta Kandy, gotowych od razu do użycia, zapakowanych w wygodne rękawy Rengo.
Poproszono mnie o kilka słów na temat produktów które dostałam. Do tych ciasteczek wykorzystałam krem waniliowy, który jest aksamitny, wyrazisty w smaku i który doskonale się sprawdza w zarówno w wypiekach, jak i do zdobienia np. babeczek czy deserów na zimno. Krem zachowuje zarówno smak jak i wygląd nawet po upieczeniu. Rękaw jest wygodny w użyciu, a dodatkowym ułatwieniem jest fakt że mamy też w komplecie tylki cukiernicze.

Krem oceniam jako smaczny, a sposób zapakowania jako bardzo uniwersalny.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 250 g. miękkiego masła
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny

Nadzienie:

  • krem waniliowy – użyłam produktu firmy Lauretta Candy (mogą być powidła lub ugotowany budyń)

Dodatkowo:

  • trochę maki do podsypania
  • cukier puder do posypania ciastek

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta przekładam do miski i zagniatam w jednolita, gładką masę.

Następnie ciasto dzielę na kilka części, po kolei rozwałkowuję każdą na grubość ok. 3 mm i wycinam kółka wielości ok. 6 cm.

Na jedną połowę każdego kółka wyciskam po porcji kremu, po czym kółka składam na pół, lekko przyciskając z boku.

Ciasteczka układam na blasze wyłożonej papierem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu) na ok. 20 minut – powinny być ładnie zezłocone.

Upieczone, ostudzone ciastka oprószam cukrem pudrem.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry