0
(0)
Chrupiące kukurydziane pieczywo
Przypomina trochę pieczywo Wasa, choć jest twardsze, co mi wcale nie przeszkadza. Pewnie odrobina proszku do pieczenia by to zmieniła, ale nie chciałam dodawać żadnego spulchniacza. Chlebek ma zupełnie odmienny smak. Dziś w kanapce z sałatą lodową, tartym serem, papryką i cudowną posypką – smakuje wspaniale 🙂
Składniki (na ok.4 kromki):
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 łyżka mąki żytniej
- 1/4 łyżeczki soli
- ok. 1/5 szklanki gorącej wody
- 1 łyżeczka czarnego sezamu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zagniatam dokładnie w jednolite ciasto. Jest ono dość kruche.
Rozwałkowuję je na podsypanej porządnie mąką (u mnie pszenna) stolnicy na grubość ok. 3 mm , kroję w prostokąty (wedle uznania), i za pomocą wałka lub szerokiego noża przenoszę na rozgrzaną, suchą patelnię grillową.
Smażę – suszę ok. 5 minut z każdej strony.
Przepis autorski