Chrupiące kukurydziane pieczywo

Chrupiące kukurydziane pieczywo
0
(0)

Chrupiące kukurydziane pieczywo

Przypomina trochę pieczywo Wasa, choć jest twardsze, co mi wcale nie przeszkadza. Pewnie odrobina proszku do pieczenia by to zmieniła, ale nie chciałam dodawać żadnego spulchniacza. Chlebek ma zupełnie odmienny smak. Dziś w kanapce z sałatą lodową, tartym serem, papryką i cudowną posypką – smakuje wspaniale 🙂

Składniki (na ok.4 kromki):

  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka mąki żytniej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • ok. 1/5 szklanki gorącej wody
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zagniatam dokładnie w jednolite ciasto. Jest ono dość kruche.

Rozwałkowuję je na podsypanej porządnie mąką (u mnie pszenna) stolnicy na grubość ok. 3 mm , kroję w prostokąty (wedle uznania), i za pomocą wałka lub szerokiego noża przenoszę na rozgrzaną, suchą patelnię grillową.

Smażę – suszę ok. 5 minut z każdej strony.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.