Chrupiące ciasteczka waniliowe

Chrupiące ciasteczka waniliowe
0
(0)

Chrupiące ciasteczka waniliowe

Maślano-waniliowe, chrupiące i bardzo pyszne. Upiekłam je wczoraj wieczorem, by niedziela była jeszcze wspanialszym dniem 😉

Składniki (na 40 sztuk):

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 150 g. zimnego masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 pełna łyżka domowego cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka

Dodatkowo:

  • cukier puder do otoczenia ciasteczek

Przygotowanie:

Do dużej miski wsypuję mąkę, dodaję proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy oraz pokrojone w kawałki masło.

Siekam razem, by jak najlepiej połączyć masło z mąką,

Następnie dodaję żółtka i wyrabiam palcami – ma powstać rodzaj kruszonki.

Z tak przygotowanego ciasta ściskając w dłoni przygotowuję kulki wielkości małego orzecha włoskiego.

Kulki układam na blasze wyłożonej papierem i wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C.

Ciasteczka piekę 25 minut.

Po przestygnięciu wrzucam je do miseczki z cukrem pudrem i dokładnie je w nim obtaczam.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.