0
(0)
Chrupiące ciasteczka waniliowe
Maślano-waniliowe, chrupiące i bardzo pyszne. Upiekłam je wczoraj wieczorem, by niedziela była jeszcze wspanialszym dniem 😉
Składniki (na 40 sztuk):
- 2 szklanki mąki pszennej
- 150 g. zimnego masła
- 0,5 szklanki cukru
- 1 pełna łyżka domowego cukru waniliowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 żółtka
Dodatkowo:
- cukier puder do otoczenia ciasteczek
Przygotowanie:
Do dużej miski wsypuję mąkę, dodaję proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy oraz pokrojone w kawałki masło.
Siekam razem, by jak najlepiej połączyć masło z mąką,
Następnie dodaję żółtka i wyrabiam palcami – ma powstać rodzaj kruszonki.
Z tak przygotowanego ciasta ściskając w dłoni przygotowuję kulki wielkości małego orzecha włoskiego.
Kulki układam na blasze wyłożonej papierem i wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C.
Ciasteczka piekę 25 minut.
Po przestygnięciu wrzucam je do miseczki z cukrem pudrem i dokładnie je w nim obtaczam.