0
(0)
Chrupiące ciasteczka czekoladowe
Co tu mówić po próżnicy 🙂 Czekoladowe i łatwe ciasteczka. Pomyślałam, że dorzucę troszkę kleiku ryżowego, więc są przyjemnie chrupiące.
Składniki:
- 100 g. miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 jajka
- 1 szklanka kleiku ryżowego
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 10 kostek czekolady mlecznej, startej na grubej tarce
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Miękkie masło ucieram mikserem z cukrem waniliowym i zwykłym, aż masa będzie bardzo gładka i puszysta.
Dodaję po jednym jajku (nadal ucierając), po czym dodaję startą czekoladę, kakao, proszek do pieczenia, kleik i mąkę.
Urywam porcje ciasta, formuję kulki (duże orzechy włoskie) i układam je na blasze wyłożonej papierem, zachowując ok. 3-cm odległości (ciastka rozleją się w trakcie pieczenia).
Piekę w 180 stopniach C (góra-dól, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu) 30 minut.