Chlebek pita
Pyszne pieczywo przygotowane z mąki pszennej i mąki z ciecierzycy, idealne do zrobienia domowego kebabu.
Składniki (na 6 chlebków):
Zaczyn:
- 15 g. świeżych drożdży
- szczypta cukru
- 2 łyżki ciepłej wody
- 1 łyżeczka mąki pszennej
Ciasto:
- 1 czubata szklanka mąki pszennej T 450 + do podsypywania
- 1 szklanka mąki z ciecierzycy
- pół łyżeczki soli
- 3 łyżki oliwy/oleju
- 0,5 do 3/4 szklanki ciepłej wody
- opcjonalnie: 1 łyżeczka owoców adżwan (lub nasion czarnuszki)
Przygotowanie:
Drożdże ucieram z cukrem, wodą i mąką, odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce.
Obie mąki wsypuję do miski, dodaję sól i adżwan (lub czarnuszkę).
Dodaję też wyrośnięty zaczyn i wlewam olej oraz pół szklanki ciepłej wody.
Mieszam wszystko łyżką, jeśli ciasto jest za suche dolewam jeszcze trochę wody.
Zarobione przekładam na stolnicę mocno podsypaną mąką, wyrabiam przez kilka minut, aż będzie zupełnie gładkie i elastyczne.
Przekładam je z powrotem do miski, i odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (u mnie piekarnik nagrzany do 50 stopni C).
Wyrośnięte ciasto z powrotem przekładam na stolnicę i ponownie wyrabiam, by pozbyć się gazu.
Ciasto dzielę na 6 części, formuję z nich kulki, rozwałkowuję je lekko wałkiem (mniej więcej do średnicy 12-15 cm.
Chlebki przekładam na rozgrzaną blachę wyłożoną papierem (piekarnik nagrzewam wcześniej do 220 stopni C) i piekę 7-10 minut.
Gorące chlebki nadziewam mięsem i warzywami.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |