Chleb żytni na zakwasie z żurawiną i słonecznikiem

Chleb żytni na zakwasie z żurawiną
0
(0)

Chleb żytni na zakwasie z żurawiną i słonecznikiem

Wspaniały, domowy chleb z mieszanej mąki żytniej, na zakwasie żytnim. Jest świeży przez wiele dni, i smakuje po prostu cudownie. Bardzo zachęcam do pieczenia własnego chleba – widzę w tym same korzyści, a trudności, uwierzcie, nie ma żadnej.

Podstawa do dobry zakwas, którego wyhodowanie wcale nie jest trudne. A ciasta nawet nie trzeba wyrabiać – miesza się je po prostu łyżką! Kto nie spróbował choć raz – niech spróbuje, a jestem pewna, że coraz rzadziej będzie kupował pieczywo w sklepie 🙂

Składniki (na blaszkę – keksówkę 8 x 32 cm):

  • 6 pełnych łyżek aktywnego zakwasu żytniego (jak go przygotować przeczytacie TUTAJ)
  • 2 szklanki mąki żytniej chlebowej, T 720
  • 2 szklanki mąki żytniej razowej, T 2000
  • 3 małe łyżeczki soli
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • pół szklanki słonecznika
  • 2,5 szklanki lekko ciepłej wody

Dodatkowo:

  • masło do posmarowania formy
  • mąka do oprószenia formy
  • zimna woda do posmarowania chleba po upieczeniu

Przygotowanie:

Obie mąki wsypuję do dużej miski, dodaję sól, żurawinę, słonecznik, aktywny zakwas i wodę.

Mieszam wszystko łyżką, by się połączyło.

Wygładzam ciasto, przykrywam miskę folią spożywczą i odstawiam na 4 godziny w ciepłe miejsce (można miskę zawinąć np. w kołdrę). Ciasto w tym czasie zwiększy objętość.

Dokładnie smaruję blaszkę masłem i oprószam mąką. przekładam ciasto, wyrównuję i blaszkę ponownie odstawiam w ciepłe miejsce (u mnie to piekarnik nagrzany do 50 stopni C).

Ciasto powinno podrosnąć do poziomu blaszki – wtedy zwiększam temperaturę piekarnika do 220 stopni.

Piekę chleb przez 15 minut, zmniejszam temperaturę do 210 – piekę 10 minut, zmniejszam do 200 i piekę jeszcze 40 minut.

Upieczony, gorący chleb smaruję zimną wodą.

Gorący wyjmuję z blaszki i studzę na kratce.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry