Chleb żytni na drożdżach z marchewką i dynią

Chleb żytni na drożdżach z marchewką i dynią
0
(0)

Chleb żytni na drożdżach z marchewką i dynią

Mam nadzieję, że to będzie wspaniały tydzień – takiego sobie i Wam życzę! Pogoda dopisuje i aż się prosi, żeby chodzić na spacery. Poszurać w liściastym złocie, nałapać jak najwięcej słońca i energii na najbliższe ciemne miesiące. Macie tak, że na jesiennych spacerach czujecie po prostu dziecięcą, niezakłóconą, czystą radość? Ja tam mam i wtedy wszystkie problemy gdzieś odpływają a człowiek czuje się zwyczajnie szczęśliwy.

Takie samo uczucie mam przy pieczeniu chleba, zwłaszcza gdy wyjmuję gorący bochenek z piekarnika. A on powalająco pachnie! I wydaje taki wspaniały dźwięk, gdy się go postuka, jakby mruczał niczym zadowolony kocisko 🙂

Zanim posądzicie mnie o lekką utratę normalności, skoro doszłam już do mruczącego chleba, przejdę do przepisu. Chlebek jest w większości upieczony z mąki żytniej, z niewielką ilością pszennej – a zaskakującym dodatkiem jest tarta marchewka. Ten element to mój dzisiejszy eksperyment, i nie dodałam jej zbyt wiele, ale śmiało możecie podwoić albo i potroić jej ilość. Na pewno doda pięknego koloru i spowoduje, że chleb będzie bardziej wilgotny.

Chlebek jest w każdym razie bardzo pyszny i polecam upieczenie go w domu.

Składniki (na formę 10 x 21 cm):

Zaczyn:

  • 20 g. świeżych drożdży
  • płaska łyżeczka ciemnego cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej T 450
  • 4 łyżki ciepłej wody

Ciasto:

  • 150 g. mąki pszennej T 450
  • 300 g. mąki żytniej chlebowej T 720
  • 40 g. masła, rozpuszczonego
  • 1,2 szklanki ciepłej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka surowej marchewki startej na drobnych oczkach
  • 50 g. pestek dyni

Dodatkowo:

  • 1 czubata łyżka mąki pszennej do podsypania
  • mleko do posmarowania
  • masło do posmarowania formy
  • trochę maki żytniej do oprószenia formy i chleba

Przygotowanie:

Z pokruszonych drożdży, cukru, łyżki mąki i wody mieszam pastę, przykrywam miseczkę i odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce (np. do garnka z ciepłą wodą).

Wyrośnięty zaczyn łączę z pozostałymi składnikami i wyrabiam 5 minut (ciasto będzie dość kleiste), po czym dosypuję łyżkę mąki pszennej i zagniatam ciasto w kulę.

Kulę przekładam do dużej miski, przykrywam i odstawiam na godzinę, ciasto powinno w tym czasie podwoić objętość.

Lekko je wtedy zagniatam, formuję bochenek i przekładam do formy natłuszczonej masłem i oprószonej mąką.

Ostrym nożem robię nacięcia, przykrywam i znów odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce. Wyrośnięty chleb smaruję ciepłym mlekiem i lekko oprószam mąką żytnią.

Wstawiam formę do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C, po 15 minutach zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę chleb jeszcze ok. 40 minut.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.