Chleb z cebulką i boczkiem

0
(0)

Chleb z cebulką i boczkiem

Chleb ma wyrazisty smak, świetnie pasuje do mięs czy do smalcu.
W swoim chyba zbyt drobno posiekałam cebule i boczek, gdyby były w trochę większych kawałkach byłyby bardziej wyczuwalne. Tak czy siak jest pyszny i bardzo go polecam.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1 szklanka mąki graham
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 30 g. świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka masła

Ponadto:

  • boczek wędzony-wedle uznania
  • 2-3 cebule
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1-1,5 szklanki ciepłej wody

Przygotowanie:

Drożdże ucieram na pastę z miodem, łyżką maki pszennej i odrobiną wody.

Przykrywam ścierka, odstawiam w ciepłe miejsce na 20 minut.

Boczek siekam drobniutko, wrzucam na patelnię, smażę na niewielkim ogniu do zrumienienia, dorzucam posiekane cebule – pod pokrywką smażę razem do momentu zeszklenia się cebuli.

Do dużej miski wrzucam mąki, majeranek, sól i rozpuszczone masło, dodaję wyrośnięte drożdże, szklankę wody i zagniatam do połączenia się składników.

Dodaję lekko przestudzony boczek z cebulką, wyrabiam ciasto kilka minut, po czym odstawiam znowu przykryte ściereczką na 40 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie zagniatam krótko ciasto jeszcze raz, dzielę na 2 części, z jednej formuję chlebek i wkładam do natłuszczonej i oprószonej mąką foremki.

Drugą część dzielę na 3, każdą formuję dłonią w prostokąt i układam na cieście w formie – owijając je jak na zdjęciu.

Odstawiam jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce, po czym piekę w temperaturze 220 stopni C. przez 50 minut.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry