Chleb z cebulką i boczkiem
Chleb ma wyrazisty smak, świetnie pasuje do mięs czy do smalcu.
W swoim chyba zbyt drobno posiekałam cebule i boczek, gdyby były w trochę większych kawałkach byłyby bardziej wyczuwalne. Tak czy siak jest pyszny i bardzo go polecam.
Składniki:
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 1 szklanka mąki graham
- 1 szklanka maki pszennej
- 30 g. świeżych drożdży
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka masła
Ponadto:
- boczek wędzony-wedle uznania
- 2-3 cebule
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka soli
- 1-1,5 szklanki ciepłej wody
Przygotowanie:
Drożdże ucieram na pastę z miodem, łyżką maki pszennej i odrobiną wody.
Przykrywam ścierka, odstawiam w ciepłe miejsce na 20 minut.
Boczek siekam drobniutko, wrzucam na patelnię, smażę na niewielkim ogniu do zrumienienia, dorzucam posiekane cebule – pod pokrywką smażę razem do momentu zeszklenia się cebuli.
Do dużej miski wrzucam mąki, majeranek, sól i rozpuszczone masło, dodaję wyrośnięte drożdże, szklankę wody i zagniatam do połączenia się składników.
Dodaję lekko przestudzony boczek z cebulką, wyrabiam ciasto kilka minut, po czym odstawiam znowu przykryte ściereczką na 40 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie zagniatam krótko ciasto jeszcze raz, dzielę na 2 części, z jednej formuję chlebek i wkładam do natłuszczonej i oprószonej mąką foremki.
Drugą część dzielę na 3, każdą formuję dłonią w prostokąt i układam na cieście w formie – owijając je jak na zdjęciu.
Odstawiam jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce, po czym piekę w temperaturze 220 stopni C. przez 50 minut.
Przepis autorski