Chleb z 4 mąk
Chleb nasz codzienny, zwyczajny, domowy. A smakuje oczywiście najlepiej na świecie 🙂
Składniki:
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 1 szklanka mąki owsianej
- 1 szklanka mąki graham pszennej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0,5 szklanki pestek słonecznika
- 50 g. świeżych drożdży
Ponadto:
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soli
- 1,5 do 2 szklanek dość ciepłej wody
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki mleka do posmarowania chleba
- margaryna do posmarowania formy
- mąka do oprószenia formy
Przygotowanie:
Rozkruszone drożdże ucieram z łyżką maki pszennej, miodem i 3 łyżkami wody na pastę, odstawiam pod przykryciem w ciepłe miejsce na 20 minut, aż porządnie wyrosną.
Wszystkie pozostałe składniki (bez wody) wsypuję do dużej miski, dodaję wyrośnięte drożdże, wlewam połowę wody i zagniatam ciasto, dolewając wodę aż da się zagnieść w jednolitą kulę.
Przekładam ciasto na stolnicę podsypaną mąką i jeszcze chwilę wyrabiam, po czym odkładam do miski, przykrywam ścierką i pozostawiam do wyrośnięcia na 40 minut.
Wyrośnięte ciasto zagniatam jeszcze raz, po czym przekładam do foremki wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką (u mnie duża keksówka), znów przykrywam ścierką i daję jeszcze przez 20 minut ciastu wyrosnąć.
Smaruję ciasto ciepłym mlekiem, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. na godzinę.
Przepis autorski