Chleb z 4 mąk

Chleb z 4 mąk
0
(0)

Chleb z 4 mąk

Chleb nasz codzienny, zwyczajny, domowy. A smakuje oczywiście najlepiej na świecie 🙂

Składniki:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 1 szklanka mąki graham pszennej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki pestek słonecznika
  • 50 g. świeżych drożdży

Ponadto:

  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soli
  • 1,5 do 2 szklanek dość ciepłej wody
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki mleka do posmarowania chleba
  • margaryna do posmarowania formy
  • mąka do oprószenia formy

Przygotowanie:

Rozkruszone drożdże ucieram z łyżką maki pszennej, miodem i 3 łyżkami wody na pastę, odstawiam pod przykryciem w ciepłe miejsce na 20 minut, aż porządnie wyrosną.

Wszystkie pozostałe składniki (bez wody) wsypuję do dużej miski, dodaję wyrośnięte drożdże, wlewam połowę wody i zagniatam ciasto, dolewając wodę aż da się zagnieść w jednolitą kulę.

Przekładam ciasto na stolnicę podsypaną mąką i jeszcze chwilę wyrabiam, po czym odkładam do miski, przykrywam ścierką i pozostawiam do wyrośnięcia na 40 minut.

Wyrośnięte ciasto zagniatam jeszcze raz, po czym przekładam do foremki wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką (u mnie duża keksówka), znów przykrywam ścierką i daję jeszcze przez 20 minut ciastu wyrosnąć.

Smaruję ciasto ciepłym mlekiem, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. na godzinę.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry