Chleb turecki Bazlama
Chleb turecki Bazlama to drożdżowe pieczywo w formie płaskich placków, które przygotowuje się na patelni bądź innej gorącej powierzchni.
Jest spożywany w Turcji i pobliskich krajach, a spożywa się go jako dodatek zarówno do gorących, jak i zimnych potraw – do wszelkiego rodzaju gulaszy, sosów, past itd.
Może posłużyć jako spód do pizzy.
To pieczywo najlepiej smakuje jeszcze ciepłe.
Składniki (6 sztuk o średnicy ok. 18 cm):
- 500 g mąki pszennej
- 10 g suszonych drożdży
- 160 ml ciepłego mleka
- 160 ml ciepłej wody
- 10 g cukru
- 8 g soli
- 20 g oliwy
Dodatkowo:
- masło do posmarowania chleba
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Do dużej miski wlewam mleko i wodę, dodaję cukier i suszone drożdże. Wszystko dokładnie mieszam rózgą kuchenną.
Wsypuję stopniowo mąkę z solą, jednocześnie mieszając ciasto, a gdy masa jest już zupełnie gęsta, zaczynam ją wyrabiać dłonią.
Gdy będzie w miarę jednolita, dolewam oliwę i wyrabiam do uzyskania gładkiego ciasta.
Ciasto przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – powinno podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto smaruję dwoma łyżkami oliwy, po czym uderzam płaską dłonią by je odgazować.
Następnie ciasto dzielę na 6 równych części i formuję z nich kulki.
Kulki odstawiam na 15 minut do napuszenia (pod przykryciem).
Smażenie:
Każdą kulkę z ciasta spłaszczam i rozwałkowuję na kształt koła, na grubość ok. 0,5 cm (koło będzie miało ok. 18 cm średnicy).
Rozgrzewam patelnię z grubym dnem i po kolei smażę chlebki: najpierw do zezłocenia z jednej strony (na górnej powierzchni zaczną tworzyć się pęcherze).
Następnie odwracam każdy placek i również smażę do zezłocenia. Jeszcze raz odwracam i smażę kilka minut.
Gorący, usmażony placek zdejmuję z patelni i smaruję z obu stron rozpuszczonym masłem (jeśli lubisz, możesz użyć masłą czosnkowego).
Można go też w tym momencie posypać pokruszoną, ostrą papryczką i natką pietruszki.
Podaję ciepłe.
Polecam też bardziej tradycyjny przepis na chlebek pita
3 odpowiedzi
A kiedy jest czas na sól? W pierwszym etapie? W składnikach występuje a w dalszym przepisie została pominięta.
Tak, w pierwszym etapie. Dodajemy ją do mąki. Przeoczyłam to w przepisie 🙂
Bardzo lubię te chlebki,skorzystam z przepisu