Chleb turecki Bazlama

Chleb turecki Bazlama
5
(7)

Chleb turecki Bazlama

Chleb turecki Bazlama to drożdżowe pieczywo w formie płaskich placków, które przygotowuje się na patelni bądź innej gorącej powierzchni.

Jest spożywany w Turcji i pobliskich krajach, a spożywa się go jako dodatek zarówno do gorących, jak i zimnych potraw – do wszelkiego rodzaju gulaszy, sosów, past itd.

Może posłużyć jako spód do pizzy.

To pieczywo najlepiej smakuje jeszcze ciepłe.

Składniki (6 sztuk o średnicy ok. 18 cm):

  • 500 g mąki pszennej
  • 10 g suszonych drożdży
  • 160 ml ciepłego mleka
  • 160 ml ciepłej wody
  • 10 g cukru
  • 8 g soli
  • 20 g oliwy

Dodatkowo:

  • masło do posmarowania chleba
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Do dużej miski wlewam mleko i wodę, dodaję cukier i suszone drożdże. Wszystko dokładnie mieszam rózgą kuchenną.

Wsypuję stopniowo mąkę z solą, jednocześnie mieszając ciasto, a gdy masa jest już zupełnie gęsta, zaczynam ją wyrabiać dłonią.

Gdy będzie w miarę jednolita, dolewam oliwę i wyrabiam do uzyskania gładkiego ciasta.

Ciasto przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – powinno podwoić objętość.

Wyrośnięte ciasto smaruję dwoma łyżkami oliwy, po czym uderzam płaską dłonią by je odgazować.

Następnie ciasto dzielę na 6 równych części i formuję z nich kulki.

Kulki odstawiam na 15 minut do napuszenia (pod przykryciem).

Smażenie:

Każdą kulkę z ciasta spłaszczam i rozwałkowuję na kształt koła, na grubość ok. 0,5 cm (koło będzie miało ok. 18 cm średnicy).

Rozgrzewam patelnię z grubym dnem i po kolei smażę chlebki: najpierw do zezłocenia z jednej strony (na górnej powierzchni zaczną tworzyć się pęcherze).

Następnie odwracam każdy placek i również smażę do zezłocenia. Jeszcze raz odwracam i smażę kilka minut.

Gorący, usmażony placek zdejmuję z patelni i smaruję z obu stron rozpuszczonym masłem (jeśli lubisz, możesz użyć masłą czosnkowego).

Można go też w tym momencie posypać pokruszoną, ostrą papryczką i natką pietruszki.

Podaję ciepłe.

Polecam też bardziej tradycyjny przepis na chlebek pita

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 7

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

3 odpowiedzi

  1. A kiedy jest czas na sól? W pierwszym etapie? W składnikach występuje a w dalszym przepisie została pominięta.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.