Chleb tostowy z nasionami chia
Dzisiejszy chleb tostowy z nasionami chia to pieczywo idealne na śniadanie. Jest lekki i delikatny w smaku, bardzo dobrze smakuje z dżemem czy serem pleśniowym.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej T500
- 1 szklanka maki żytniej T720
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka soli
- 40 g. świeżych drożdży
- 1,5-2 szklanki ciepłej wody
- nasionka chia – ilość wg uznania
Dodatkowo:
- margaryna do posmarowania formy
- mąka do posypania formy
- mleko do posmarowania ciasta
Przygotowanie:
Drożdże ucieram z miodem, łyżką ciepłej wody i łyżką mąki na pastę, przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce (ja ustawiam miskę na garnku z ciepłą wodą).
Do dużej miski przesiewam obie mąki, dodaję olej, nasiona chia, sól i wyrośnięte drożdże. Stopniowo dolewam wodę i zagniatam elastyczne, dość miękkie ciasto.
Przekładam je do miski i odstawiam do wyrośnięcia (jak drożdże) na ok. 40 minut.
Formę dokładnie smaruję margaryną, oprószam mąką. Wyrośnięte ciasto zagniatam jeszcze raz i formuję kształt bochenka, przekładam do formy.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 50 stopni C, by chleb urósł w formie.
Gdy urośnie, smaruję ciepłym mlekiem i nacinam w kilku miejscach.
Piekę w temperaturze 220 stopni C. ok. godzinę.
Przepis autorski
Z dodatkiem nasion chia możecie przygotować też przepyszne placuszki