Chleb tostowy z nasionami chia

Chleb tostowy z nasionami chia
0
(0)

Chleb tostowy z nasionami chia

Dzisiejszy chleb to pieczywo tostowe, idealne na śniadanie. Jest lekki i delikatny w smaku, bardzo dobrze smakuje z dżemem czy serem pleśniowym.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej T500
  • 1 szklanka maki żytniej T720
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka soli
  • 40 g. świeżych drożdży
  • 1,5-2 szklanki ciepłej wody
  • nasionka chia – ilość wg uznania

Dodatkowo:

  • margaryna do posmarowania formy
  • mąka do posypania formy
  • mleko do posmarowania ciasta

Przygotowanie:

Drożdże ucieram z miodem, łyżką ciepłej wody i łyżką mąki na pastę, przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce (ja ustawiam miskę na garnku z ciepłą wodą).

Do dużej miski przesiewam obie mąki, dodaję olej, nasiona chia, sól i wyrośnięte drożdże. Stopniowo dolewam wodę i zagniatam elastyczne, dość miękkie ciasto.

Przekładam je do miski i odstawiam do wyrośnięcia (jak drożdże) na ok. 40 minut.

Formę dokładnie smaruję margaryną, oprószam mąką. Wyrośnięte ciasto zagniatam jeszcze raz i formuję kształt bochenka, przekładam do formy.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 50 stopni C, by chleb urósł w formie.

Gdy urośnie, smaruję ciepłym mlekiem i nacinam w kilku miejscach.

Piekę w temperaturze 220 stopni C. ok. godzinę.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry