Chleb pszenny z otrębami i ziarnami

Chleb pszenny z otrębami i ziarnami
5
(1)

Chleb pszenny z otrębami i ziarnami

Ostatnio chleb piekę często, właściwie co trzy dni, coraz bardziej tę czynność lubię:) Przygotowanie zajmuje mi chwilkę, potem ciasto sobie pięknie samo rośnie i wystarczy wstawić je na godzinkę do piekarnika. I zaczynają się czary…..W całym domu pachnie chlebem. Dzień nabiera szczególnego znaczenia. Wszyscy są dla siebie milsi 🙂

Dzisiaj upiekłam pszenny chlebek z otrębami i dużą ilością ziarenek – użyłam gotowej mieszanki Euforia ze sklepu Ziarenkowo. Pyszny !

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki otrąb pszennych
  • 1 szklanka mąki pszennej graham
  • 3/4 szklanki ziarenek Euforia ze sklepu Ziarenkowo

Ponadto:

  • 2 łyżki soli
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • mleko do posmarowania chleba
  • ziarenka Euforia do posypania chleba

Zaczyn:

  • 50 g. świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki ciepłej wody

Przygotowanie:

Ucieram składniki zaczynu na pastę, odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.

Do miski wsypuję suche składniki ciasta, dodaję wyrośnięte drożdże, olej i wodę, zagniatam ciasto, odstawiam je do wyrośnięcia na ok. godzinę (ciasto powinno podwoić objętość).

Przekładam ciasto na stolnicę, zagniatam jeszcze chwilę po czym przekładam do blaszki (u mnie keksówka 8×32 cm) i znowu odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce.

Podrośnięte ciasto smaruję mlekiem, posypuję ziarenkami i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni C. na godzinę.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 1

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.