Chleb pszenny z otrębami i ziarnami
Ostatnio chleb piekę często, właściwie co trzy dni, coraz bardziej tę czynność lubię:) Przygotowanie zajmuje mi chwilkę, potem ciasto sobie pięknie samo rośnie i wystarczy wstawić je na godzinkę do piekarnika. I zaczynają się czary…..W całym domu pachnie chlebem. Dzień nabiera szczególnego znaczenia. Wszyscy są dla siebie milsi 🙂
Dzisiaj upiekłam pszenny chlebek z otrębami i dużą ilością ziarenek – użyłam gotowej mieszanki Euforia ze sklepu Ziarenkowo. Pyszny !
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki otrąb pszennych
- 1 szklanka mąki pszennej graham
- 3/4 szklanki ziarenek Euforia ze sklepu Ziarenkowo
Ponadto:
- 2 łyżki soli
- 3 łyżki oleju
- 1 szklanka ciepłej wody
- mleko do posmarowania chleba
- ziarenka Euforia do posypania chleba
Zaczyn:
- 50 g. świeżych drożdży
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki ciepłej wody
Przygotowanie:
Ucieram składniki zaczynu na pastę, odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
Do miski wsypuję suche składniki ciasta, dodaję wyrośnięte drożdże, olej i wodę, zagniatam ciasto, odstawiam je do wyrośnięcia na ok. godzinę (ciasto powinno podwoić objętość).
Przekładam ciasto na stolnicę, zagniatam jeszcze chwilę po czym przekładam do blaszki (u mnie keksówka 8×32 cm) i znowu odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce.
Podrośnięte ciasto smaruję mlekiem, posypuję ziarenkami i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni C. na godzinę.
Przepis autorski