Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Chleb pszenno-żytni na zakwasie
0
(0)

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Chleb jest pyszny, lekko wilgotny i – choć to może dziwne określenie w stosunku do pieczywa – soczysty. Długo zachowuje świeżość, do przechowywania wystarczy płócienna ściereczka. Polecam go jako pieczywo codzienne.

Napiszę, jak przygotować zakwas:

Do przygotowania użyłam tej samej mąki żytniej, której użyłam w cieście ma chleb – typ 720.

Pierwszego dnia rano do porządnie wyparzonego litrowego słoika wrzuciłam pół szklanki mąki i dolałam pół szklanki przegotowanej wody (w temperaturze pokojowej).

Przykryłam słoik papierowym ręcznikiem, zabezpieczyłam recepturką i odstawiłam w ciepłe miejsce – u mnie to kącik na półce w łazience, przy kaloryferze.

Wieczorem przemieszałam wszystko łyżką.

Rano następnego dnia wsypałam 2 łyżki mąki i dolałam 2 łyżki wody, dokładnie pomieszałam i znowu odstawiłam w ciepłe miejsce. Wieczorem przemieszałam.

Trzeciego dnia rano znowu nakarmiłam zakwas, wieczorem przemieszałam – trzeba już kontrolować, czy nam aby zakwas nie ucieka, bo w tym momencie to już łobuz lubi 🙂

Aktywny zakwas powinien ładnie pachnieć, oczywiście trochę kwaśno- w końcu to zakwas, powinien bąblować i wyraźnie pracować po każdym dokarmieniu.

Jeśli nie chcemy go od razu używać słoik zakręcamy i wstawiamy do lodówki.

Przed pieczeniem słoik należy wyjąć, odkręcić, postawić na 2 godziny do ogrzania (tam gdzie rósł), a potem dokarmić 2 łyżkami mąki i 2 łyżkami wody. Gdy zacznie pracować znowu jest gotowy 🙂

Składniki (u mnie duża keksówka 35 x 10 cm):

  • 2,5 szklanki mąki pszennej T 450
  • 2,5 szklanki mąki żytniej chlebowej T 720
  • 5 łyżek aktywnego zakwasu żytniego
  • 3 łyżeczki soli
  • ok. 2 szklanki ciepłej wody
  • masło do posmarowania formy
  • mąka do posypania formy

Przygotowanie:

Mąki przesiewam do dużej miski, dodaję sól, dokładnie mieszam.

Dodaję aktywny zakwas i wodę, mieszam składniki drewnianą łyżką do połączenia się.

Przykrywam miskę folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce na 4 godziny.

Po tym czasie przekładam ciasto do foremki natłuszczonej masłem i posypanej mąką, lekko wyrównuję i odstawiam na 4 godziny do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto powinno wypełnić całą formę.

Wtedy delikatnie przestawiam formę do piekarnika nagrzanego do 225 stopni C. na 10 minut, po tym czasie zmniejszam temperaturę do 200 stopni C. – znów na 10 minut, a następnie obniżam ją do 180 stopni i piekę jeszcze 40 minut.

Gorący chleb można zwilżyć wodą, by miał bardziej chrupiącą skórkę.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry