Bułki żytnie z majonezem
Zazwyczaj piekę bułki pszenne, bo ładnie rosną, są puszyste i mięciutkie. Od czasu do czasu jednak wykorzystuję również mąkę żytnią- z nią jest trochę inaczej, ciasto nie rośnie tak mocno i po upieczeniu ma inną konsystencję – to rodzaj trochę cięższego pieczywa. Jednak i takie bułeczki doskonale nadają się do kanapek; a jak pięknie pachną chlebem 🙂
Składniki:
Zaczyn:
- 1 szklanka ciepłej maślanki
- 35 g. świeżych drożdży
- 2 płaskie łyżeczki cukru pudru
- 2 łyżki mąki pszennej T 500
Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki żytniej T 720
- 0,5 szklanki mąki pszennej T 500
- 3 łyżki majonezu (temperatura pokojowa)
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka soli
- ok. 3/4 szklanki ciepłej wody
Przygotowanie:
W lekko ciepłej maślance mieszam mąkę, cukier i pokruszone drożdże, odstawiam w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia.
Do dużej miski wsypuję mąki, dodaję majonez, olej, sól i wyrośnięty zaczyn, wlewam też stopniowo wodę. Ciasto będzie bardzo klejące, ale mimo to staram się je wyrobić przez kilka minut.
Następnie odstawiam miskę w ciepłe miejsce na godzinę, by ciasto wyrosło.
Wyrośnięte przekładam na podsypaną mąką pszenną stolnicę i lekko zagniatam, a potem dzielę na 10 części i z każdej formuję kulkę.
Nacinam bułki ostrym nożem, układam na blasze wyłożonej papierem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 50 stopni C. na 15 minut do napuszenia.
Potem zwiększam temperaturę do 220 stopni C. i piekę bułki 25-30 minut.
Przepis autorski