Bułki żytnie z majonezem

Bułki żytnie z majonezem
0
(0)

Bułki żytnie z majonezem

Zazwyczaj piekę bułki pszenne, bo ładnie rosną, są puszyste i mięciutkie. Od czasu do czasu jednak wykorzystuję również mąkę żytnią- z nią jest trochę inaczej, ciasto nie rośnie tak mocno i po upieczeniu ma inną konsystencję – to rodzaj trochę cięższego pieczywa. Jednak i takie bułeczki doskonale nadają się do kanapek; a jak pięknie pachną chlebem 🙂

Składniki:

Zaczyn:

  • 1 szklanka ciepłej maślanki
  • 35 g. świeżych drożdży
  • 2 płaskie łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki pszennej T 500

Ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki żytniej T 720
  • 0,5 szklanki mąki pszennej T 500
  • 3 łyżki majonezu (temperatura pokojowa)
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • ok. 3/4 szklanki ciepłej wody

Przygotowanie:

W lekko ciepłej maślance mieszam mąkę, cukier i pokruszone drożdże, odstawiam w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia.

Do dużej miski wsypuję mąki, dodaję majonez, olej, sól i wyrośnięty zaczyn, wlewam też stopniowo wodę. Ciasto będzie bardzo klejące, ale mimo to staram się je wyrobić przez kilka minut.

Następnie odstawiam miskę w ciepłe miejsce na godzinę, by ciasto wyrosło.

Wyrośnięte przekładam na podsypaną mąką pszenną stolnicę i lekko zagniatam, a potem dzielę na 10 części i z każdej formuję kulkę.

Nacinam bułki ostrym nożem, układam na blasze wyłożonej papierem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 50 stopni C. na 15 minut do napuszenia.

Potem zwiększam temperaturę do 220 stopni C. i piekę bułki 25-30 minut.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry