Bułki ze słonecznikiem

Bułki ze słonecznikiem 2
0
(0)

Bułki ze słonecznikiem

Upieczone wieczorem na dzisiejsze śniadanie, w smaku przypominają popularne bułki wrocławskie. Takie zwyczajne i codzienne, smakują zarówno z wędliną, serem jak i z czymś słodkim.

Składniki (na 8 sztuk):

Zaczyn:

  • 40 g. świeżych drożdży
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 pełna łyżka mąki pszennej

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej T 450
  • 1 pełna łyżeczka soli
  • 1 pełna łyżka miękkiego masła
  • 100 g. ziaren słonecznika
  • 1 szklanka ciepłej wody

Dodatkowo:

  • mleko do posmarowania bułek
  • mąka do podsypania ciasta
  • ziarna słonecznika do posypania bułek

Przygotowanie:

Rozkruszone drożdże mieszam z cukrem, mąką i ciepłym mlekiem, odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.

Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję ziarna słonecznika, sól, masło i wyrośnięty zaczyn, dłonią łączę składniki dolewając stopniowo wodę.

Ciasto będzie dość klejące, mimo to wyrabiam je 2-3 minuty, po czym odstawiam je w misce pod przykryciem na ok. godzinę.

Gdy wyrośnie, przekładam je na podsypaną mąką stolnicę i szybko zagniatam.

Dzielę na 8 części, z każdej formuję podłużną bułkę.

Przygotowane bułki układam na wyłożonej papierem blasze, ostrym nożem nacinam je w 2-3 miejscach.

Odstawiam na 15 minut do napuszenia (ja wstawiam blachę do piekarnika o temp. 50 stopni C).

Gdy lekko podrosną, smaruję je ciepłym mlekiem i posypuję słonecznikiem.

Piekę 20-25 minut w temperaturze 220 stopni C.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.