Bułki z makiem i żurawiną

Bułki z makiem i żurawiną
0
(0)

Bułki z makiem i żurawiną

Słodycz żurawiny sprawia, że bułeczki pasują zarówno do wędliny, jak i dżemu. Łatwe w przygotowaniu, na pewno się udadzą !

Składniki (na 6 bułek):

  • 1,5 szklanki maki pszennej
  • 20 g. świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki maku
  • 2 łyżki suszonej żurawiny

Przygotowanie:

Rozkruszone drożdże ucieram z mlekiem, cukrem i łyżeczką maki na pastę, pozostawiam pod przykryciem w ciepłym miejscu na 15 minut do wyrośnięcia.

Przesiewam mąkę do miski, dodaję wyrośnięte drożdże i pozostałe składniki, zagniatam ciasto i przykrywam miskę folią – odstawiam do lodówki na minimum 5 godzin.

Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Po wyrośnięciu lekko zagniatam ciasto by pozbyć się gazów, po czym dzielę je na 6 równych części.

Z każdej części formuję wałeczek i zwijam go w ślimaka, koniec smaruję wodą lub mlekiem i dokładnie dociskam.

Układam bułeczki na blasze wyłożonej papierem i pozostawiam na 15 minut do napuszenia. Smaruję mlekiem i posypuję makiem.

Piekę ok. 20-25 minut w temperaturze 220 stopni C.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.