Bułki z makiem i żurawiną
Słodycz żurawiny sprawia, że bułeczki pasują zarówno do wędliny, jak i dżemu. Łatwe w przygotowaniu, na pewno się udadzą !
Składniki (na 6 bułek):
- 1,5 szklanki maki pszennej
- 20 g. świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 szklanki oleju
- 1/4 szklanki mleka
- 2 łyżki maku
- 2 łyżki suszonej żurawiny
Przygotowanie:
Rozkruszone drożdże ucieram z mlekiem, cukrem i łyżeczką maki na pastę, pozostawiam pod przykryciem w ciepłym miejscu na 15 minut do wyrośnięcia.
Przesiewam mąkę do miski, dodaję wyrośnięte drożdże i pozostałe składniki, zagniatam ciasto i przykrywam miskę folią – odstawiam do lodówki na minimum 5 godzin.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po wyrośnięciu lekko zagniatam ciasto by pozbyć się gazów, po czym dzielę je na 6 równych części.
Z każdej części formuję wałeczek i zwijam go w ślimaka, koniec smaruję wodą lub mlekiem i dokładnie dociskam.
Układam bułeczki na blasze wyłożonej papierem i pozostawiam na 15 minut do napuszenia. Smaruję mlekiem i posypuję makiem.
Piekę ok. 20-25 minut w temperaturze 220 stopni C.
Przepis autorski