Bułki z kwaśną śmietaną

Bułki z kwaśną śmietaną
0
(0)

Bułki z kwaśną śmietaną

Byłam dziś w końcu na grzybach! Już straciłam nadzieję, że to w ogóle w tym roku się uda, ale kilka ostatnich deszczowych dni pomogło i rzeczywiście grzybki zaczęły się i u nas pokazywać. Miałam taką nadzieję wczoraj, bo pilnie studiuję grzybowe mapy, i po okresie zupełnego bezgrzybia pojawiła się nadzieja, że coś urosło 😉 Specjalnie na wyjazd upiekłam świeże bułeczki. Zjedliśmy je w zupełnej ciemności jeszcze w samochodzie, czekając aż przejaśni się na tyle, żeby cokolwiek w lesie było widać.
Bułeczki – takie jak odrywane, bardzo przyjemne w smaku, mięciutkie i puszyste. Blaszka upieczona np. wieczorem będzie miłym akcentem śniadania 🙂

A na obiad dziś będą dziś ziemniaczki z doskonałym sosem z podgrzybków – i nie będę robić zdjęć ani myśleć o przepisach, będę tylko upajać się doskonałym smakiem 🙂 Miłej soboty Kochani !

Składniki:

  • 50 g. świeżych drożdży
  • 1 szklanka kwaśnej, gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki mąki pszennej

Ciasto:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 pełna łyżeczka soli
  • 50 g. rozpuszczonego masła
  • 1 szklanka mocno ciepłej wody

Dodatkowo:

  • odrobina maki do podsypania przy zagniataniu
  • mleko do posmarowania bułek
  • czarny sezam do posypania

Przygotowanie:

Pokruszone drożdże mieszam z lekko podgrzaną śmietaną, miodem i mąką, przykrywam i odstawiam na 15 minut (drożdże mają zacząć pracować, zaczyn nie musi mocno wyrastać).

Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję sól, rozpuszczone ciepłe masło, zaczyn i wodę.

Zagniatam i wyrabiam ciasto przez kilka minut, po czym odstawiam je w misce pod przykryciem na ok. godzinę, powinno podwoić objętość.

Lekko zagniatam by je odgazować i formuję prostokąt wielkości blachy (u mnie 25 x 35 cm, jeśli macie mniejszą bułeczki będą wyższe).

Nożem lub drewnianą łopatką dzielę ciasto na prostokątne bułki i znów odstawiam blachę w ciepłe miejsce na 15 minut, by się napuszyły.

Jeszcze raz przecinam miejsca połączeń (lekko się połączą podczas rośnięcia), smaruję bułki ciepłym mlekiem, posypuję sezamem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. na 23-25 minut, aż się zezłocą.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.