Bułki z dynią i jogurtem

Bułki z dynią i jogurtem
0
(0)

Bułki z dynią i jogurtem

Pieczenie bułeczek i chleba w domu to wielka przyjemność. Choć dla osób, które tego nigdy nie robiły wydawać się to może trudne, nie ma nic bardziej mylącego. Jestem zdania, że poradzi sobie każdy! Domowe, puszyste, smaczne bułeczki posypane chrupiącymi pestkami dyni można przygotować w weekend, zamrozić i codziennie mieć pyszną kanapkę do pracy.

Składniki (na 10-12 sztuk):

  • 10 g. świeżych drożdży
  • 0,5 łyżeczki miodu
  • 2 czubate łyżki gęstego jogurtu (typ grecki)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej T 500
  • 1 płaska łyżeczka drobnej soli

Ponadto:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • ok. 0,5 szklanki ciepłej wody
  • mleko do posmarowania bułek
  • pestki dyni do posypania

Przygotowanie:

Drożdże ucieram z ciepłym jogurtem, łyżką mąki i miodem, odstawiam do wyrośnięcia.

Do miski przesiewam pozostałą mąkę, dodaję czosnek niedźwiedzi, sól i oliwę oraz wyrośnięty zaczyn.

Dolewam tyle wody, by zagnieść elastyczne ciasto. Wyrabiam je chwilę, odstawiam do wyrośnięcia na pół godziny.

Po wyrośnięciu zagniatam jeszcze raz ciasto, dzielę na 10-12 części, z każdej robię placuszek o średnicy ok. 10 cm i zawijając brzegi do środka formuję bułki.

Odkładam je na 10 minut na blachę, po czym smaruję mlekiem, posypuję dynią i piekę ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni C.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.