Bułki wiejskie z czarnuszką
Bułeczki są dość małe, zgrabne, puszyste i bardzo smaczne. Serdecznie polecam je każdemu, kto lubi smak domowego pieczywa. Dodatkiem jest czarnuszka, której smak mi bardzo odpowiada.
Poza smakiem ma sporo zdrowych właściwości dla naszego organizmu, możecie o tym przeczytać TUTAJ.
Składniki (16 sztuk):
Zaczyn:
- 25 g. świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 pełna łyżeczka mąki
- 0,5 szklanki lekko podgrzanej śmietany 18%
Ciasto:
- 3 szklanki maki pszennej
- 1 pełna łyżeczka soli
- 1 czubata łyżka czarnuszki siewnej
- 1 pełna łyżka masła, rozpuszczonego
- 1 szklanka ciepłej wody
Do posmarowania:
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ryżowej
- 1 łyżka ciepłej wody
Przygotowanie:
Z pokruszonych drożdży, ciepłej śmietany, mąki i cukru mieszam pastę i odstawiam ją na 20 minut w ciepłe miejsce.
Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję wyrośnięty zaczyn i pozostałe składniki, najpierw mieszam łyżką a potem dłonią.
Zagniatam dość miękkie, elastyczne ciasto.
Wyrabiam je 3-5 minut, po czym przykrywam miskę i odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto podwoi objętość, zagniatam je krótko, po czym dzielę na 16 części.
Z każdej formuję podłużny wałeczek długości 8 cm, układam tak przygotowane bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawiam blachę jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce.
W tym czasie mieszam składniki pasty do posmarowania bułek, i gdy się lekko napuszą, smaruję je na górze (najłatwiej to zrobić pędzelkiem).
Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C. na ok. 20 minut.
Przepis autorski