Bułki wiejskie z czarnuszką

Bułki wiejskie z czarnuszką
0
(0)

Bułki wiejskie z czarnuszką

Bułeczki są dość małe, zgrabne, puszyste i bardzo smaczne. Serdecznie polecam je każdemu, kto lubi smak domowego pieczywa. Dodatkiem jest czarnuszka, której smak mi bardzo odpowiada.

Poza smakiem ma sporo zdrowych właściwości dla naszego organizmu, możecie o tym przeczytać TUTAJ.

Składniki (16 sztuk):

Zaczyn:

  • 25 g. świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 pełna łyżeczka mąki
  • 0,5 szklanki lekko podgrzanej śmietany 18%

Ciasto:

  • 3 szklanki maki pszennej
  • 1 pełna łyżeczka soli
  • 1 czubata łyżka czarnuszki siewnej
  • 1 pełna łyżka masła, rozpuszczonego
  • 1 szklanka ciepłej wody

Do posmarowania:

  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ryżowej
  • 1 łyżka ciepłej wody

Przygotowanie:

Z pokruszonych drożdży, ciepłej śmietany, mąki i cukru mieszam pastę i odstawiam ją na 20 minut w ciepłe miejsce.

Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję wyrośnięty zaczyn i pozostałe składniki, najpierw mieszam łyżką a potem dłonią.

Zagniatam dość miękkie, elastyczne ciasto.

Wyrabiam je 3-5 minut, po czym przykrywam miskę i odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce.

Gdy ciasto podwoi objętość, zagniatam je krótko, po czym dzielę na 16 części.

Z każdej formuję podłużny wałeczek długości 8 cm, układam tak przygotowane bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Odstawiam blachę jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce.

W tym czasie mieszam składniki pasty do posmarowania bułek, i gdy się lekko napuszą, smaruję je na górze (najłatwiej to zrobić pędzelkiem).

Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C. na ok. 20 minut.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.