Bułki śniadaniowe zapiekane z serem

0
(0)

Bułki śniadaniowe zapiekane z serem

Tak dawno nie piekłam bułek! Dziś dopadła mnie tęsknota za tym zapachem i smakiem, nie trzeba było wiele – gdyby nie czas na wyrastanie ciasta, byłyby ekspresem, bo to ciasto z rodzaju tych, co to za bardzo ich nie trzeba wyrabiać 🙂 Szczerze mówiąc pomieszałam wszystko łyżką 🙂

Składniki (na 12 sztuk):

Zaczyn:

  • 25 g. świeżych drożdży
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 płaska łyżeczka cukru pudru

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 pełna łyżeczka soli
  • 0,5 szklanki dość ciepłej wody
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego

Dodatkowo:

  • olej do natłuszczenia blachy
  • mleko do posmarowania bułek
  • tarty żółty ser do posypania

Przygotowanie:

Zaczyn:

Pokruszone drożdże mieszam z lekko podgrzanym jogurtem i cukrem pudrem, przykrywam i odstawiam na 20 minut, do wyrośnięcia.

Ciasto:

Do dużej miski przesiewam mąkę, wlewam wyrośnięty zaczyn, dodaję sól i wodę.

Mieszam łyżką do połączenia się składników, a potem dolewam olej i chwilę mieszam ciasto dłonią. Będzie mocno klejące i ciągliwe.

Nie trzeba go wyrabiać, chodzi tylko o to, by wszystko się ładnie połączyło. Przykrywam miskę i odstawiam do podwojenia objętości ciasta.

Wyrośnięte przekładam na mocno podsypaną mąką stolnicę, zagniatam krótko.

Dzielę je na 12 porcji, z każdej robię kulkę.

Kulki układam na natłuszczonej blasze (można ją też wyłożyć papierem), zostawiając odstępy i znowu odstawiam na 15 minut.

Gdy bułki się napuszą, smaruję je mlekiem i posypuję startym żółtym serem.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. na ok. 35-40 minut.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.