Bułki śniadaniowe z serkiem twarogowym

Bułki śniadaniowe z serkiem twarogowym
0
(0)

Bułki śniadaniowe z serkiem twarogowym

Puszyste, domowe bułeczki. Tym razem do ciasta dodałam kefir i twarożek z wiaderka, jak na sernik. Są delikatne w smaku i bardzo mięciutkie. W trakcie mieszania ciasta może się Wam wydać, że jest za rzadkie, ale takie właśnie ma być 🙂

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej + do oprószania rąk
  • 25 g. świeżych drożdży
  • 0,5 szklanki kefiru
  • 0,5 szklanki gładkiego twarożku (bez cukru, np. Bieluch)
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 płaska łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka drobnej soli
  • 3 łyżki oleju
  • mleko do posmarowania bułek

Przygotowanie:

Mąkę przesiewam do miski, robię wgłębienie i wkruszam do niego drożdże.

Drożdże oprószam cukrem pudrem i zalewam lekko ciepłym kefirem.

Mieszam lekko łyżką (tylko w tym miejscu, gdzie są drożdże), by zagarnąć troszkę mąki. Miskę przykrywam i odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce – w tym czasie drożdże podrosną.

Dodaję sól, olej i wodę i wyrabiam ciasto dokładnie łyżką – będzie rzadkie i klejące.

Miskę ponownie przykrywam i odstawiam na 45-50 minut do wyrośnięcia ciasta.

Gdy jest wyrośnięte, dokładnie oprószam ręce mąką i nabieram dłonią po porcji, formuję okrągłą bułkę i od razu układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ciasto jest klejące, trzeba mocno oprószyć dłonie).

Zostawiam bułki do napuszenia na 10 minut, po czym wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. i piekę 15 minut, a potem smaruję mlekiem i zwiększam temperaturę do 200 stopni c.

Piekę jeszcze 15-20 minut, do zrumienienia.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry