Bułki śniadaniowe na maślance

Bułki śniadaniowe na maślance
0
(0)

Bułki śniadaniowe na maślance

Chleb się skończył, więc bułki upiekłam 🙂 Jeśli zechcecie, także jeszcze zdążycie upiec je przed śniadaniem 😉

Składniki (na 8 sztuk):

Zaczyn:

  • 40 g. świeżych drożdży
  • 3 łyżki ciepłej maślanki
  • 0,5 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżka maki

Ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej T 500
  • 1 szklanka ciepłej maślanki
  • do 0,5 szklanki ciepłej wody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego

Dodatkowo:

  • mleko do posmarowania bułek
  • mieszanka ziaren

Przygotowanie:

Drożdże rozcieram z cukrem, mąką i maślanką na pastę, odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.

Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję wyrośnięty zaczyn, maślankę, sól i tyle wody, by wyrobić elastyczne ciasto.

Dodaję olej, wyrabiam kilka minut i odkładam z powrotem ciasto do miski. Przykrywam ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia na 40 minut.

Gdy ciasto podwoi objętość, zagniatam je przez chwilę, po czym dzielę na 8 części.

Formuję bułki, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiam na 15 minut do napuszenia.

Smaruję bułki ciepłym mlekiem, posypuję ziarnami i piekę 25 minut w temperaturze 210 stopni C.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.