Bułki śniadaniowe na maślance
Chleb się skończył, więc bułki upiekłam 🙂 Jeśli zechcecie, także jeszcze zdążycie upiec je przed śniadaniem 😉
Składniki (na 8 sztuk):
Zaczyn:
- 40 g. świeżych drożdży
- 3 łyżki ciepłej maślanki
- 0,5 łyżeczki cukru pudru
- 1 łyżka maki
Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej T 500
- 1 szklanka ciepłej maślanki
- do 0,5 szklanki ciepłej wody
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
Dodatkowo:
- mleko do posmarowania bułek
- mieszanka ziaren
Przygotowanie:
Drożdże rozcieram z cukrem, mąką i maślanką na pastę, odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję wyrośnięty zaczyn, maślankę, sól i tyle wody, by wyrobić elastyczne ciasto.
Dodaję olej, wyrabiam kilka minut i odkładam z powrotem ciasto do miski. Przykrywam ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia na 40 minut.
Gdy ciasto podwoi objętość, zagniatam je przez chwilę, po czym dzielę na 8 części.
Formuję bułki, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiam na 15 minut do napuszenia.
Smaruję bułki ciepłym mlekiem, posypuję ziarnami i piekę 25 minut w temperaturze 210 stopni C.
Przepis autorski
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |