Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
Bułki, a może bardziej mini – chlebki, bo mają mocno chlebowy smak. Jak zwał tak zwał, pyszne są i wystarczy takiej bułeczce muśnięcie masełkiem, żeby stworzyć człowiekowi przedsmak nieba 😉
Składniki:
- 2 szklanki mąki żytniej T 720
- 1 szklanka mąki pszennej T 450
- 3 pełne łyżki aktywnego zakwasu żytniego
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka wody
- 5-6 łyżek złotego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka oleju
Dodatkowo:
- mleko do posmarowania
- siemię lniane do posypania
Przygotowanie:
Mąki przesiewam do miski, dodaję sól, cukier, siemię lniane, wodę i aktywny zakwas.
Mieszam najpierw łyżką, a po połączeniu się składników dłonią – powinno powstać gęste, elastyczne ciasto.
Wyrabiam je chwilę, na koniec dodaję olej.
Przykrywam miskę i odstawiam w ciepłe miejsce na 2 godziny.
Podrośnięte ciasto dzielę na porcje, formuję niewielkie bułeczki (kształt dowolny, można je lekko ponacinać), układam je na wyłożonej papierem i podsypanej mąką blaszce.
Blaszkę przykrywam i odstawiam znowu do wyrośnięcia ciasta – 1,5 do 2 godzin.
Wyrośnięte bułki smaruję mlekiem, posypuję siemieniem, wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C.
Piekę 10 minut, po czym zmniejszam temperaturę do 200 stopni C. i piekę jeszcze 12-15 minut.
![]() |
![]() |