Bułki pszenno-żytnie na zakwasie

Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
0
(0)

Bułki pszenno-żytnie na zakwasie

Bułki, a może bardziej mini – chlebki, bo mają mocno chlebowy smak. Jak zwał tak zwał, pyszne są i wystarczy takiej bułeczce muśnięcie masełkiem, żeby stworzyć człowiekowi przedsmak nieba 😉

Składniki:

  • 2 szklanki mąki żytniej T 720
  • 1 szklanka mąki pszennej T 450
  • 3 pełne łyżki aktywnego zakwasu żytniego
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka wody
  • 5-6 łyżek złotego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka oleju

Dodatkowo:

  • mleko do posmarowania
  • siemię lniane do posypania

Przygotowanie:

Mąki przesiewam do miski, dodaję sól, cukier, siemię lniane, wodę i aktywny zakwas.

Mieszam najpierw łyżką, a po połączeniu się składników dłonią – powinno powstać gęste, elastyczne ciasto.

Wyrabiam je chwilę, na koniec dodaję olej.

Przykrywam miskę i odstawiam w ciepłe miejsce na 2 godziny.

Podrośnięte ciasto dzielę na porcje, formuję niewielkie bułeczki (kształt dowolny, można je lekko ponacinać), układam je na wyłożonej papierem i podsypanej mąką blaszce.

Blaszkę przykrywam i odstawiam znowu do wyrośnięcia ciasta – 1,5 do 2 godzin.

Wyrośnięte bułki smaruję mlekiem, posypuję siemieniem, wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C.

Piekę 10 minut, po czym zmniejszam temperaturę do 200 stopni C. i piekę jeszcze 12-15 minut.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.