Bułki pszenne z makiem i sezamem
Pokażę Ci jak szybko i łatwo przygotować pyszne bułki pszenne z makiem i sezamem.
Składniki na 8-10 sztuk:
Zaczyn:
- 40 g. świeżych drożdży
- 0,5 szklanki mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 pełna łyżka mąki pszennej
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej T 450
- 1 pełna łyżeczka soli
- 1 pełna łyżka miękkiego masła
- 1 szklanka ciepłej wody
Dodatkowo:
- mleko do posmarowania bułek
- mąka do podsypania ciasta
- ziarna sezamu i maku do posypania bułek
Przygotowanie:
Rozkruszone drożdże mieszam z cukrem, mąką i ciepłym mlekiem, odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.
Do dużej miski przesiewam mąkę, sól, masło i wyrośnięty zaczyn, dłonią łączę składniki dolewając stopniowo wodę.
Ciasto będzie dość klejące, mimo to wyrabiam je 2-3 minuty, po czym odstawiam je w misce pod przykryciem na ok. godzinę.
Gdy wyrośnie, przekładam je na podsypaną mąką stolnicę i szybko zagniatam.
Ciasto dzielę na 8-10 części, z każdej rozwałkowuję dłońmi wałeczek długości ok. 40 cm.
Najpierw tworzę pętelkę jak na zdjęciu, po czym przewijam ciasto dookoła do momentu aż da się połączyć oba końce – te mocno sklejam.
Tak przygotowane bułki układam na wyłożonej papierem blasze (sklejeniem do dołu) i smaruję mlekiem.
Posypuję bułki sezamem i makiem, po czym odstawiam na 15 minut do napuszenia (ja wstawiam blachę do piekarnika o temp. 50 stopni C).
Gdy podrosną, piekę je ok. 18-20 minut w temperaturze 220 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu)
Zobacz także inne moje przepisy na pyszne domowe pieczywo