Bułki pszenne z makiem i sezamem

Bułki pszenne z makiem i sezamem
5
(10)

Bułki pszenne z makiem i sezamem

Pokażę Ci jak szybko i łatwo przygotować pyszne bułki pszenne z makiem i sezamem.

Składniki na 8-10 sztuk:

Zaczyn:

  • 40 g. świeżych drożdży
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 pełna łyżka mąki pszennej

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej T 450
  • 1 pełna łyżeczka soli
  • 1 pełna łyżka miękkiego masła
  • 1 szklanka ciepłej wody

Dodatkowo:

  • mleko do posmarowania bułek
  • mąka do podsypania ciasta
  • ziarna sezamu i maku do posypania bułek

Przygotowanie:

Rozkruszone drożdże mieszam z cukrem, mąką i ciepłym mlekiem, odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.

Do dużej miski przesiewam mąkę, sól, masło i wyrośnięty zaczyn, dłonią łączę składniki dolewając stopniowo wodę.

Ciasto będzie dość klejące, mimo to wyrabiam je 2-3 minuty, po czym odstawiam je w misce pod przykryciem na ok. godzinę.

Gdy wyrośnie, przekładam je na podsypaną mąką stolnicę i szybko zagniatam.

Ciasto dzielę na 8-10 części, z każdej rozwałkowuję dłońmi wałeczek długości ok. 40 cm.

Najpierw tworzę pętelkę jak na zdjęciu, po czym przewijam ciasto dookoła do momentu aż da się połączyć oba końce – te mocno sklejam.

Tak przygotowane bułki układam na wyłożonej papierem blasze (sklejeniem do dołu) i smaruję mlekiem.

Posypuję bułki sezamem i makiem, po czym odstawiam na 15 minut do napuszenia (ja wstawiam blachę do piekarnika o temp. 50 stopni C).

Gdy podrosną, piekę je ok. 18-20 minut w temperaturze 220 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu)

Zobacz także inne moje przepisy na pyszne domowe pieczywo

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 10

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.