Bułki pszenne delikatesowe

Bułki pszenne delikatesowe
0
(0)

Bułki pszenne delikatesowe

Jakoś dawno nie było bułeczek ? Dziś ciekawe, zawijane bułeczki pszenne z dodatkiem masła. Będą na kolację!

Składniki (na 10 bułek):

  • 500 g. mąki pszennej T550
  • 1 jajko
  • 80 g. masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 30 g. świeżych drożdży
  • 1 szklanka lekko ciepłej wody

Dodatkowo:

  • mleko do posmarowania bułek

Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczam w wodzie, dodaję też jajko – roztrzepuję wszystko razem.

Do miski przesiewam mąkę, dodaję cukier, sól i rozpuszczone (przestudzone) masło.

Wlewam wodę z drożdżami i jajkiem i zagniatam ciasto.

Gdy składniki się połączą, wyrabiam ciasto przez ok. 5 minut, aż będzie odstawało od ścianek miski.

Wyrobione ciasto przykrywam ściereczką i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 55-60 stopni C (na dnie piekarnika ustawiam miseczkę z gorącą wodą, by zapewnić wilgotność). Ciasto powinno co najmniej podwoić objętość.

Wyrośnięte uderzam dłonią, by pozbyć się gazu, po czym dzielę ciasto na 10 części (ok. 85 g. każda).

Z każdej części formuję wałek długości ok. 30 cm.

Zwijam bułeczki, jak na zdjęciach, lub formuję kulki.

Przygotowane bułeczki układam na blasze wyłożonej papierem, i ponownie wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 55-60 stopni C – na 15 minut, do napuszenia.

Wyrośnięte smaruję mlekiem.

Piekę przez ok. 20-25 minut w temperaturze 225 stopni C.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.