Bułki pszenne delikatesowe
Jakoś dawno nie było bułeczek ? Dziś ciekawe, zawijane bułeczki pszenne z dodatkiem masła. Będą na kolację!
Składniki (na 10 bułek):
- 500 g. mąki pszennej T550
- 1 jajko
- 80 g. masła
- 1 łyżeczka soli
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- 30 g. świeżych drożdży
- 1 szklanka lekko ciepłej wody
Dodatkowo:
- mleko do posmarowania bułek
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczam w wodzie, dodaję też jajko – roztrzepuję wszystko razem.
Do miski przesiewam mąkę, dodaję cukier, sól i rozpuszczone (przestudzone) masło.
Wlewam wodę z drożdżami i jajkiem i zagniatam ciasto.
Gdy składniki się połączą, wyrabiam ciasto przez ok. 5 minut, aż będzie odstawało od ścianek miski.
Wyrobione ciasto przykrywam ściereczką i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 55-60 stopni C (na dnie piekarnika ustawiam miseczkę z gorącą wodą, by zapewnić wilgotność). Ciasto powinno co najmniej podwoić objętość.
Wyrośnięte uderzam dłonią, by pozbyć się gazu, po czym dzielę ciasto na 10 części (ok. 85 g. każda).
Z każdej części formuję wałek długości ok. 30 cm.
Zwijam bułeczki, jak na zdjęciach, lub formuję kulki.
Przygotowane bułeczki układam na blasze wyłożonej papierem, i ponownie wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 55-60 stopni C – na 15 minut, do napuszenia.
Wyrośnięte smaruję mlekiem.
Piekę przez ok. 20-25 minut w temperaturze 225 stopni C.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |